back to top
KezdőlapFormula 1Senna családja és Vettel apja is megkönnyezte az elképesztő bemutatót (videó)

Senna családja és Vettel apja is megkönnyezte az elképesztő bemutatót (videó)

-

Alighanem minden idők egyik legnagyszerűbb megemlékezésének lehettek szemtanúi azok, akik élőben látták, ahogyan Sebastian Vettel Ayrton Senna 1993-as McLarenjével köröz Imolában.

Az Emilia-romagnai Nagydíj előtt bő egy órával Sebastian Vettel a tegnapi gyakorlókörök után immár egyedül vágott neki az imolai versenypályának, hogy páratlan módon emlékezzen meg a 30 évvel ezelőtt ugyanitt elhunyt Ayrton Sennáról és Roland Ratzenbergerről.

A négyszeres világbajnok erre az alkalomra készített sennás overálban, különleges festésű sisakban ült bele a tulajdonában levő 1993-as McLarenbe, a Senna utolsó futamgyőztes F1-es autójaként ismert MP4/8-asba. Vettel sisakjának egyik oldalán Senna ikonikus festését, a másikon Ratzenberger dizájnját láthattuk.

A 36 esztendős versenyző kezdetben ment néhány olyan kört, amiben ésszerű keretek között, de azért odalépett a V8-as Ford-motorral hajtott autónak, majd jött a megemlékezés legmeghatóbb része: előbb egy brazil, majd egy osztrák zászlót vett elő, és végül a kettőt összefogva, lassabb tempóban rótta le tiszteletét az elhunyt versenyzők előtt. Ez különösen annak tudatában megindító, hogy Senna az 1994-es San Marinó-i Nagydíjon egy osztrák zászlót vitt magával a Williamsében, hogy a futam után azt lobogtatva tisztelegjen Ratzenberger emléke előtt, de ezt már soha nem tudta megtenni.

Amikor az utolsó körben Vettel a célegyenesbe ért, még körzőzött egyet a McLarennek, majd kiszállt, a két zászlót az autó oldalára terítette, ő maga pedig térdre borulva meghajolt előttük. Amikor levette a sisakját, jól látszottak a könnyek a szemében.

„Elképesztő volt – mondta az őt sebtében meginterjúvoló Lawrence Barrettónak, az F1 riporterének. – 30 évvel ezelőtt nagyon sötét időszakot éltünk, amikor ez a borzasztó hétvége történt. Hogy 30 évvel később itt lehetek, Ayrton autóját vezethetem, miközben Ayrtonra és Rolandra is emlékezünk, nagyon érzelmes. Annyira jó látni ezt a sok embert, és hogy mennyire izgatottak és boldogok lettek, amikor látták az autót. Amikor elővettem a zászlót, szerintem felrobbantak a lelátók. Nagyon különleges volt, kiabáltam a nevüket a sisak alatt, és egyértelműen ez az egyik legérzelmesebb pillanat, amit a kormány mögött átéltem.”

„Azon a vasárnapon Ayrton autójában ott volt az osztrák zászló. Mindig azt csinálta, hogy a brazil zászlót lengetve ünnepelt, de az osztrák zászlóval mindkettejükre emlékezni akartam. Csütörtökön futottunk egy jót, amire eljött minden versenyző. Ha felnézünk az égre, szerintem mindkettejüket láthatjuk.”

Barretto az autóról is kérdezte Vettelt, megjegyezve, hogy azért egy kicsit odalépett neki az elején. „Annyira élvezetes vezetni ezt az autót. Azt kívánom, bárcsak visszamehetnék az időben, és versenyezhetnék azok ellen a srácok ellen, ott lehetnék a rajtrácson. Nagyon játékos autó, igazán élveztem a vezetést, az emberek pedig szerintem élvezték a hangját. Jó, hogy életben tudjuk tartani az emlékeket, és emlékeztetni tudjuk az embereket Ayrtonra és Rolandra. Különösen Ayrton az, aki a sportágunk egyik valódi hőse volt több okból kifolyólag.”

„Ez most már az én autóm, de egykor az övé volt. Egyértelműen nagyon különleges pillanat ez. Amikor rá gondolok, látom magam előtt a felvételeket, amiket gyerekként láttam, ahogy a dobogón áll a Brazil Nagydíjon, és visszarepülök a nappalinkba az apukámmal, amikor a baleset történt. A vezetésre is koncentrálnom kellett, miközben élvezni is próbáltam, majd amikor elővettem a zászlót, akkor őrültek meg igazán. Annyira jó volt látni, ahogy ugráltak az emberek. Olyan pillanat volt, amit az ember megállítana, és még jó ideig élvezne. Elképesztő lehetőség volt.”

Vettel nem véletlenül említette az apukáját, Norbertet, aki szintén ott volt a helyszínen. Idősebb Vettel a bemutató után a célegyenesben (sennás pólóban) a könnyeit törölgetve hallgatta fiát Senna két unokahúga, a szintén elérzékenyült Biancának és Paulának a társaságában.

A teljes bemutatót IDE KATTINTVA lehet visszanézni.