back to top
KezdőlapFormula 1Tényleg véletlen volna, hogy egybeesik a Red Bull hanyatlása Newey távozásával?

Tényleg véletlen volna, hogy egybeesik a Red Bull hanyatlása Newey távozásával?

[adrotate banner="257"]

-

Utoljára azon a hétvégén szerzett kettős győzelmet a Red Bull, amelyen Adrian Newey saját elmondása szerint eldöntötte, hogy távozni fog a csapattól. Az autó teljesítménye hamarosan látványosan visszaesett, de Helmut Marko szerint a két dolog között nincs összefüggés.

A Red Bull a 2024-es szezon első négy futamából hármat kettős győzelemmel zárt, legutóbb a Japán Nagydíjon történt meg, hogy Max Verstappent mögött Sergio Pérez lett a második, miközben a legjobb ellenfél, Carlos Sainz 20 másodperccel követte a célban a győztest. Akkoriban még elképzelhetetlen volt, hogy nyárra ekkorát forduljanak az erőviszonyok, már áprilisban sokan elkönyvelték magukban az idei két világbajnoki címet is a Red Bull számára. Mostanra azonban mindkettőre, de főként a konstruktőrire komoly veszélyt képzett a McLaren élre törése.

Newey az Aston Martin keddi sajtóeseményén, ahol az ő jövő márciusi munkába állását jelentette be a silverstone-i csapat, konkrétan megnevezte a szuzukai hétvégét, mint azt a pillanatot, amikor eldöntötte, hogy nem akarja folytatni a munkát a Red Bull-lal. A versenyt április 7-én futották, a csapat pedig május 1-jén közölte a nyilvánossággal, hogy különválnak az útjaik. Bár Newey a jövő év elejéig még a Milton Keynes-iek alkalmazásában áll, és néhány F1-es futamon azóta is megjelent, ám energiáit már az RB17-es hiperautóra fordítja.

A Sky Sports is úgy tudja a csapattól származó forrásoktól, hogy április vége óta Newey-nak nincs beleszólása az F1-es autó fejlesztésébe, a Red Bull kivonta őt erről a területről.

Így kreáltak világszerte főellenséget előbb Vettelből, majd Verstappenből

Szuzukát követően Verstappen még nyert három versenyt, a legutóbbit júniusban Barcelonában, ám Pérez év eleji magabiztos formája ekkorra már elkezdett hanyatlani, a nyár végére pedig a holland is követte – az elmúlt négy futamról már csak egy dobogót hozott el. Pérez sejtése szerint csapattársa hozzá képest némi késéssel kezdett el szembesülni az autó addig remekül működő balanszának különös megbomlásával, amely jelenség előtt egyelőre értetlenül áll a Red Bull – és néhány elemmel vissza is kanyarodott a szuzukai hétvégére vitt fejlesztésekhez a Pierre Wache vezette technikai stáb.

„Rajongók és bennfentesek között is tartja magát a teória, hogy a válságunk Newey távozásához köthető, de ez nem igaz – fogalmazott Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a legutóbbi értékelésében a Speed Week hasábjain. – Newey már tavasz óta nem vesz részt az autó fejlesztésében. Nem célom kisebbíteni Newey érdemeit, aki vitathatatlanul páratlan tapasztalattal rendelkezik, de a problémáink nem a kiszállásából fakadnak, azokat máshol kell keresni.”

„Meg vagyok győződve arról, hogy a technikai stábunk képes lesz ezt orvosolni. Az utóbbi futamon szerencsénk volt azáltal, hogy a Mercedes, a McLaren és a Ferrari osztozott a győzelmeken, de vissza kell térnünk ahhoz a formánkhoz, amikor saját magunk alakíthatjuk a sorsunk.”

Inside Line F1 podcastban beszélve Marko hozzátette, ma már nem olyan időket él a csapat és maga az F1 sem, hogy egyetlen szakember kiválása döntő erővel bírjon a győzelem és a vereség sorsát illetően – viszont elmondása szerint amikor 2006-ban leigazolták Newey-t a Red Bullhoz, ez még nem volt így.

„Akkoriban Adrian érkezése nagy változást jelentett, hiszen ő volt az egyetlen, aki tudta, hogyan kell világbajnokságot nyerni. Minden tapasztalatát magával hozta és felvázolta nekünk, mit kell tennünk ahhoz, hogy győztessé váljunk. Ő volt az egyik legfontosabb építőelem, azokban az időkben egyetlen ember még tényleg képes volt mindent megváltoztatni. Ma viszont már 2000 alkalmazottunk van, és nem az egyének számítanak, hanem a csapat. Már csak azért is, mert mostanra sokkal több szimulációs eszköz és adat áll rendelkezésünkre” – magyarázta Marko.

Newey elismeri, 17 évet késett az Alonsóval való összeállása

[adrotate group="10"] [adrotate group="15"]
[adrotate group="14"]