back to top
KezdőlapFormula 1Vakvágányra futott a Ferrari, Sainz szerint kéthavi munkát dobhatnak a kukába

Vakvágányra futott a Ferrari, Sainz szerint kéthavi munkát dobhatnak a kukába

-

Látványos volt a Ferrari visszaesése a relatív erősorrendben az elmúlt négy futamon, amire nyomós magyarázat is van: a csapat mellényúlt a fejlesztésekkel, az imolai alapoktól kell elölről kezdeniük az egészet.

A szezon hetedik állomása volt az Emília-romagnai Nagydíj, ahova a Ferrari idei első komoly fejlesztési csomagjával érkezett. Ott Charles Leclerc elhozott egy harmadik helyet, majd a Monacói Nagydíjat megnyerte. Ezt követően újabb módosítások kerültek az autóra, de a látszólag felszállóágban lévő Ferrari formája mégis hanyatlani kezdett. A Montreal óta eltelt négy futamon egyetlen dobogó jött össze váratlanul Spielbergben Carlos Sainz számára, nyers tempó terén azonban a Red Bull, a McLaren és a Mercedes is lehagyta őket. Az igazi mélypontot Leclerc élte meg, aki a monacói győzelme óta csak Barcelonában ért célba pontszerző helyen, miközben két, rosszul levezényelt esős futamot is végigküszködött.

„Ez már túl sok” – Leclerc rémálmot élt meg az újabb taktikai mellényúlás után

A Ferrarin az utóbbi hetekben ismét jelentkezett a pattogás jelensége, ami különösen a gyors pályaszakaszokon befolyásolja az autó teljesítményét. Ennek elhárítására a csapat úgy döntött, Silverstone-ra visszatér a májusi, imolai specifikációhoz, ezzel elismerve, hogy zsákutcába futott az utóbbi frissítésekkel, amelynek legfőbb problémás eleme a padlólemez.

„Ez semmiképpen sem volt elég jó – fogalmazott a Brit Nagydíj után az 5. helyen célba érő Sainz a formu1a.uno weboldalnak. – Tulajdonképpen ugyanazzal az autóval mentünk, mint Imolában. Imola óta mindenki fejlesztett, valószínűleg gyorsulni tudtak néhány tizedet, miközben mi visszafelé cseréltünk. Ezzel pedig eldobtunk 2-3 hónapnyi munkát, amit a szélcsatornában mi is a teljesítmény javítására fordíthattunk volna.”

„Egyértelmű, hogy nem hoztunk helyes döntéseket az utóbbi időben, most pedig tényleg visszatértünk az alapokhoz, ahhoz az autóhoz, amiről tudjuk, hogy Imolában jól működött, és most innen kell újrakezdenünk a fejlesztést. Sajnos azonban eközben a riválisaink egy jókora lépéssel elénk kerültek.”

A gyors kanyarokban küszködő Ferrarinak elvileg jól jön a lassabb Hungaroring a jövő hétvégén, így akár az új padlólemezt is használhatnák, bár Sainzt azt jósolja, hogy a 4-es és a 11-es kanyarban ott is bajuk lesz a pattogással. Olyan fejlesztések, amelyekkel minden pályatípuson ismét stabil lehet a Ferrari, talán csak a nyári szünet után érkezhetnek. A helyzetet viszont aligha segíti, hogy a csapat éppen Silverstone után jelentette be technikai igazgatója, Enrico Cardile lemondását.

Lemondott a Ferrari technikai igazgatója – már sejthető, hogy hova tart

„Jelen helyzetben azt tehetem, hogy bízok a csapat helyes döntéseiben versenyről versenyre, amíg egy komolyabb csomag meg nem érkezik, amely megszűnteti a pattogást nagy sebességnél, és jól működik alacsony sebesség mellett is – mondta realisztikusan Sainz. – Majd akkor kezdhetünk el azon gondolkodni, hogy újra a három legjobb csapattal csatázzunk.”