back to top
KezdőlapFormula 1A brit királyi család tagjától sem vették zokon, amiért Verstappent elítélik

A brit királyi család tagjától sem vették zokon, amiért Verstappent elítélik

-

Toto Wolff és Christian Horner, azaz a Mercedes, illetve a Red Bull csapatfőnöke is elmondta véleményét Max Verstappen és az FIA káromkodós ügyéről, utóbbi pedig a néhai Fülöp herceggel példálózott.

A Szingapúri Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján elejtett „f” betűs megjegyzéséért az FIA által közmunkára ítélt Max Verstappen mellett nemcsak főnöke, hanem Toto Wolff is kiállt, mondván nem biztos, hogy az a legrosszabb, amit valaki mondhat, ha kimondja ezt a szót. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke pedig rámutatott, hogy közel 10 éve a 2021-ben elhunyt Fülöp edinburgh-i herceg, II. Erzsébet brit királynő férje szintén kimondta ezt a szót, de még azt sem övezte közfelháborodás a kontextus miatt.

Verstappen a büntetés hatására elkezdte bojkottálni az FIA sajtótájékoztatóit, és a szingapúri időmérő, valamint futam után is csak kurtán válaszolgatott az azon feltett kérdésekre, hogy aztán saját sajtótájékoztatót tartson az újságíróknak a paddockban, illetve a korai visszavonulását is kilátásba helyezte. A háromszoros világbajnokot az idei év nagy részében a Mercedeshez csábítani igyekvő Toto Wolff szerint – noha igyekezni kell kerülni a káromkodást – ez azért nem olyan komoly vétség.

Nem mindenki ért egyet Verstappennel, az expilóta szerint szükségtelen volt, amit a holland csinált

„Én is voltam a felügyelőknél tavaly Las Vegasban, ami eléggé élvezetes volt – utalt arra, hogy őt és Frédéric Vasseur-t, a Ferrari csapatfőnökét is beidézték, amiért káromkodtak az FIA csapatfőnöki sajtótájékoztatóján. – Fred és én egyszerre voltunk, ő egy kicsit jobban aggódott. Azt mondtam nekik, hogy »Iskolás korom óta először hívatott be az igazgató, és megígérhetem, hogy ez lesz az utolsó«. Ugyanakkor szerintem is lehet arról vitatkozni, hogy a komoly káromkodás és az, hogy valaki goromba a rádióban, olyasmi, aminek nem lenne szabad megtörténnie. Ha nagyon rossz, az már tiszteletlen a vonal túlsó végén levővel szemben, és az emberek otthon ezt nézik.”

„Az f betűs szó mára a köznyelv része, de mindig a kontextus a fontos. Akarjuk, hogy legyenek érzelmek, nyers pillanatok, és megértjük, hogy a versenyzők extrém állapotban vannak. De ha egy kicsit vissza tudunk venni ebből, az mindannyiunk érdekét szolgálja. Viszont nem feltétlenül tiltanám be az f betűs szót, mert vannak ennél rosszabb szavak. Nem gondolom, hogy az f betűs szó használata egy sajtótájékoztatón a legrosszabb dolog. De rendben, ha alkalmazkodnunk kell, mindannyian alkalmazkodunk, beleértve a csapatfőnököket is, és jobban odafigyelünk majd. Így civilizáltabb” – idézi a Mercedes csapatfőnökét az Autosport.

Christian Horner is hasonló gondolatokat fogalmazott meg, mondván máshogy kellett volna kezelni Verstappen esetét. A Red Bull csapatfőnöke rámutatott, hogy mivel a holland nem másokat sértegetett, hanem az autójára használta a szót, nem kellett volna ennyire komoly ügyet csinálni ebből, pléne úgy, hogy 2015-ben, az Angliai csata 75. évfordulóján Fülöp herceget sem hurcolták meg, amiért az f betűs szó kíséretében mondta egy tétovázó fotósnak, hogy igyekezzen jobban egy kicsit.

„Max egyértelművé tette a véleményét. Természetesen a pilóták mind példaképek, de a mindennapok során használt szavakkal… Talán jobb lett volna, ha kicsit másként kezelik ezt, elkerülve mindenféle kínos helyzetet. Nem tudom, mennyit beszél most az FIA sajtótájékoztatóin, de gyanítom, viszonylag keveset. Gondolom van különbség az autóban és egy sajtótájékoztatón elhangzottak között, de egy versenyzőnek, akinek nem az angol az anyanyelve… A király család tagjaitól is láttunk már fotósoknak olyat mondani, hogy »Csinálj egy kiba**ott képet«, úgyhogy ehhez mérten kell reagálni” – fejtette ki Horner.

Wolff: Horner már megint keveri a sz*rt