back to top
KezdőlapFormula 1Vips vicces és őszinte történeteket osztott meg Markóval kapcsolatban

Vips vicces és őszinte történeteket osztott meg Markóval kapcsolatban

-

A Red Bull junior Jüri Vipsnek semmi baja nincs azzal, hogy Dr. Helmut Marko már nagyon hamar nyomás alá helyez a fiatal versenyzőket. Azt észt pilóta szerint a mostani sikerei ezt tükrözik.

A Milton Keynes-i istálló tesztpilótája már 2018 óta tagja az energiaitalosok pilótaneveldéjének és 2020-ban és 2021-ben már vezethetett Forma-1-es autót a fiatal pilóták tesztjén Abu Dhabiban. Az észt fiatal idén nagy harcban van a Formula 2-es bajnokság első helyéért és a célja egyértelmű: ha lehetősége nyílik rá, felkerülni az autósport királykategóriájába.

A Formula 2 az F1 előszobájának is tekinthető sorozat, ahol a fiatal pilóták felkészülhetnek azon kihívásokra, amik a Forma-1-ben fogják várni őket. Marko azonban szereti megnehezíteni a Red Bull fiatal versenyzőinek életét azzal, hogy óriási elvárásokat tűz ki feléjük. Vipsnek azonban ezzel semmi problémája nincsen.

Ezen módszer alkalmazásával olyan tehetséges pilóták kerültek ki a Red Bull akadémiájáról többek között, mint Sebastian Vettel, Max Verstappen, Daniel Ricciardo, Carlos Sainz és Pierre Gasly. Emiatt Vips meg sem akarja kérdőjelezni a módszer eredményességét.

„Az első F1-es tesztemet egy korábbi autóval tettem meg” – emlékezett vissza Vips az F1 Feeder Series podcastjében. „300 kilométer kellett mennem, hogy megszerezzem a szuperlicenszemet. A teszt előtt még Japánban voltam és ekkor kaptam egy telefont Markótól, hogy két nap múlva repüljek Európába, mert vezetni fogom a csapat 2012-es autóját.”

„Helmut szereti az utolsó pillanatra hagyni a dolgokat és azt preferálja, ha nem vagyunk felkészülve egy adott helyzetre. Imád minket beledobni a mély vízbe és az újonc pilótákat nyomás alá helyezni.”

„Az első Red Bull-os szimulátorozásom előtt mindössze két alkalommal ültem hasonló szerkezetben. Nem meglepetés, szenvedtem nagyon. Ezt követően Marko azt mondta, hogy ez nagyon nem jó így és ha nem fogok fejlődni, akkor azonnal ki fog rúgni. Tudtam, hogy csak szívat és így próbálja meg kihozni belőlem a legjobbat. Örülök, hogy ilyen módon ismertük meg egymást.”