back to top
KezdőlapFormula 1Wolff agyturkászhoz küldené a Hamilton-elmélettel zaklató őrülteket

Wolff agyturkászhoz küldené a Hamilton-elmélettel zaklató őrülteket

-

Különös e-mail kezdett keringeni a barcelonai paddockban a Spanyol Nagydíj hétvégéjének kezdetén, amelynek tartalma szerint a Mercedes szabotálja Lewis Hamilton szezonját. Wolffnak nincs kedve tréfálkozni, rendőrséggel keresi az álhír terjesztőit.

Ebben az F1 vezető személyeinek és a média képviselőinek elküldött elektronikus üzenetben egy magát a Mercedes dolgozójának nevező személy csúnya vádakat fogalmazott meg a csapatról: az állítások szerint a Mercedes „szisztematikusan szabotálja” a csapattól év végén távozó Hamilton autóját és stratégiáját, ami kihatással van a mentális egészségére, és végső soron életvesztélyt is hordoz magában.

A Mercedes szabotálja Hamiltont? – újabb lejárató e-mail kering az F1-es paddockban

Wolff a csapatfőnökök sajtótájékoztatóján határolódott el az üzenet küldőjétől, s elárulta, a rendőrséget is ráállította a névtelenségbe burkolózó személy felkutatására.

„Nem a csapat egy tagjától származik – szögezte le azonnal az üzenet eredetével kapcsolatban. – Nagyon felkavaró ilyen e-maileket kapni, amelyek halálról szólnak, és rengeteg ilyet kapunk. Ebben az esetben utasítást adtam a teljes visszatámadásra. A rendőrség már nyomoz. Kutatjuk az IP-címet, kutatjuk a telefont. Mindezt azért, mert az online zaklatásoknak véget kell vetnünk. Az emberek nem tehetik meg, hogy a telefonjuk vagy a számítógépük mögé bújva ilyen módon bántalmazzák a csapatokat vagy a versenyzőket.”

„Mindig lesznek emberek, akik egy laptoppal az ölükben ülnek a hálószobájukban, és összevissza irkálnak. Azoknak, akik Instagram-profilok mögé bújva támadnak, azt javaslom, álljanak elő, fedjék fel magukat. Ebben az esetben elfogadjuk a kritikájukat és beszélhetünk róla. De ne bujkáljanak.”

A közösségi média elterjedése óta minden sport, minden ismert ember védtelen a világon az online támadásokkal, gyakran frusztráció okozta üzenetekkel szemben, ez a mostani eset viszont amiatt súlyosabb egy egyszerű Facebook-kommentnél, mert valaki az F1 vezető személyeinek elérhetőségével is rendelkezett – hasonlóan ahhoz, mint amikor az év elején valaki Christian Horner állítólagos magánbeszélgetéseit küldte szét.

„Amikor ilyen e-mail-címekre vagy telefonszámokra érkeznek ezek az üzenetek, akkor ott számomra a viccelődés véget ért. Utána fogunk menni, függetlenül attól, hogy sikerrel járunk-e. Viszont mindennek megvan a határa” – mondta erélyesen Wolff.

A csapatfőnök fontosnak tartotta megismételni azt az F1-ben már sokszor, sokak által nyomatékosított tényt, hogy egy istállónak semmilyen körülmények között sem éri meg szándékosan visszafogni az egyik autóját, már csak ezért is blődségnek számítanak az üzenet állításai.

„El nem tudom képzelni, mi jár ezeknek az őrülteknek vagy összeesküvés-elméletek gyártóinak a fejében. Lewis 12 éve a csapatunk tagja. Barátok vagyunk, bízunk egymásban, és erősen szeretnénk lezárni ezt az együttműködést. De ha valaki ezt nem hiszi el, azt tényleg elhiheti, hogy a konstruktőri bajnoki címre hajtunk, ehhez pedig két győztes autóra van szükség. Szóval javaslom az összes ilyen őrültnek, hogy keressen fel egy agyturkászt.”