back to top
KezdőlapFormula 1Wolff megerősítette Schumacher „szuper" tesztjét - új kapuk nyílhatnak meg a német...

Wolff megerősítette Schumacher „szuper” tesztjét – új kapuk nyílhatnak meg a német előtt?

-

Amennyiben az Alpine-nál nem nyílik esélye az F1-es ülésre, meggyőző teljesítménye akkor is esélyt kínálhat Mick Schumachernek a visszatérésre.

Miként arról a minap beszámoltunk, Mick Schumacher ezen a héten szerdán a Paul Ricard versenypályán tesztelte az Alpine 2022-es autóját. A 25 esztendős pilóta délután vezetett, míg az Alpine tartalékja és juniorja, Jack Doohan délelőtt. Noha az Alpine nem adott ki információkat a pilóták teljesítményéről, egy francia újságíró megtudta, hogy Schumacher teljesítménye meglepte az Alpine mérnökeit, és az a vélemény alakult ki bennük, hogy a hétszeres világbajnok fia alulértékelt.

A Brit Nagydíj hétvégéje során később aztán Toto Wolff is beszélt röviden Mick Schumacher teljesítményéről, és lényegében megerősítette az értesüléseket. „Abból, amit hallottam az Alpine-tól, szuper teszt volt. [Mick] igazán jól teljesített, amit örömmel hallok. Azt az üzenetet kaptam, hogy szuperelégedettek voltak vele, de nem is számítottam másra” – nyilatkozta a Mercedes csapatfőnöke a Sky-nak.

Bruno Famin, a francia istálló csapatfőnöke megerősítette, hogy bár Flavio Briatore, az Alpine nemrég kinevezett tanácsadója kijelentette: Carlos Sainz megszerzésére hajtanak, mind Doohan, mind Schumacher jelölt a fennmaradó 2025-ös ülésükre. „Mindketten rajta vannak a listán, amely továbbra is igen hosszú. Több, mint három nevet tartalmaz” – mondta Famin.

Mick Schumacher, Mercedes, teszt, Barcelona, 2024
Schumacher júniusban a Mercedes 2022-es autóját vezette Barcelonában, de azóta már a 2022-es McLarennel is tesztelt / Fotó: Mercedes

Ezzel együtt amennyiben Sainz az Alpine-t választja, sem Doohannek, sem Schumachernek nem marad helye, utóbbi azonban a teszten mutatott teljesítményével akár új kapukat is megnyithatott az F1-es visszatérésre. A 2021-ben és 2022-ben a Haasnál már két szezont lehúzó versenyző ugyanis a Logan Sargeant szezon közbeni leváltását sem elvető Williamsnél is képbe kerülhet, plána, ha figyelembe vesszük, hogy Toto Wolff bizonyára minden követ megmozgat majd, hogy segítsen üléshez jutni a a Mercedes tartalékjának.

„Folyamatosan értékeljük a helyzetet és nyitottak vagyunk dolgokra – mondta a Wolffal remek kapcsolatot ápoló, közel tíz éven át az osztrák üzletemberrel együtt dolgozó James Vowles Silverstone-ban. A Williams csapatfőnöke a Sky Sports-nak kifejtette, hogy egyelőre nem tartanak ott, hogy döntést hozzanak az Alex Albon melletti ülésükről, de utalt rá, hogy akár még az idei szezon közben leválthatják Logan Sargeantet. A DPA beszámolója szerint Mick Schumachert „világszínvonalú versenyzőnek” nevező szakember ebben az esetben pedig akár lehetőséget is adhatna a németnek, miközben Andrea Kimi Antonelli Williamsbe ültetése sem elképzelhetetlen.

Jobb, mint a mezőny fele

Hogy Schumacher mennyire alulértékelt, azt alighanem nem Jean Todt tudja a legreálisabban megítélni, a Michael Schumacherrel a Ferrarinál öt egyéni és hat konstruktőri vb-címet nyerő francia mindazonáltal úgy véli, Micknek bőven lenne helye a mezőnyben. „Nem titok, hogy imádom a Schumacher-családot, ennélfogva pedig Micket is. Látni akarom, hogy megvalósítja az álmait, és meg vagyok győződve róla, hogy ülést érdemel a Forma–1-ben” – nyilatkozta az FIA korábbi elnöke a Bildnek.

Mick Schumacher, Mercedes, teszt, Barcelona, 2024
Fotó: Mercedes

„Nagyon tehetséges versenyző, akiben kétségtelenül megvan az, ami kell. Máskülönben nem nyert volna a Forma–3-ban és a Forma–2-ben. Hogy ott van-e a legjobb 3-4 pilóta között? Nem tudom, de Mick jobb [a jelenlegi] Forma–1-es mezőny felénél – jelentette ki Todt, majd hozzátette, a nevének köszönhetően Mick Schumacher aligha van már előnyben. – Sokan úgy vélik, hogy a vezetékneve előnyt jelent, de valójában hátránnyá vált. A rá helyezett nyomás nem volt igazságos. Természetesen [2021-ben és 2022-ben] volt néhány balesete, ezekből némely pedig az ő hibája volt.”

Todt felvetette azt is, hogy Mick Schumacher talán túlságosan jófiú volt az F1-hez. „Talán Mick túl kedves. Nagyon udvarias, tanult fiatalember jó modorral. De a Forma–1-ben olykor használnod kell a könyökeidet. Nem lesz könnyű, hogy visszatérjen, részben azért, mert a Haasnál nem bántak vele igazságosan.”

A Mercedes ajánlatott tett Alonsónak, árulta el Toto Wolff