back to top
KezdőlapFormula EA semmiből tört elő egy szárnyszegett bajnokesélyes a Formula E fináléjára

A semmiből tört elő egy szárnyszegett bajnokesélyes a Formula E fináléjára

-

Antonio Felix da Costa váratlan feltámadást produkálva a második portlandi versenyt is megnyerte, s miközben a tabellát vezető Nick Cassidy ismét nullázott, a szezonzáró londoni hétvége előtt még nyitottabbá vált a bajnokság, mint eddig volt. 

A szombati győzelme után Da Costa ismét nyert a nyugat-amerikai pályán, ezúttal nehezített körülmények között, hiszen a verseny nagy részén sérült első vezetőszárnnyal haladt. Nem volt ezzel egyedül, az energiával való spórolás ezúttal is szürreális tömegjeleneteket idézett elő a mezőnyben, a koccanások pedig több áldozatot is szedtek. 

Érdekes módon mindkét Porschénak az Edoardo Mortarával történt koccanás nyomán sérült meg az első szárnya, Da Costáé csak részlegesen, ám Pascal Wehrleiné még a verseny elején teljesen leszakadt – ami balesetet is okozott, amikor Sam Bird ráhajtott. A bajnokság második helyén álló német nem kapott büntetést sem a Mortara Mahindrájában való belehajtás, sem a verseny szárny nélküli folytatása miatt, s csapattársával együtt így is tartották magukat a mezőny elején. 

A maga szárnysérülése miatt azonban jobbnak látta javításra a bokszba hajtani Cassidy, aki a törmelékek miatt érkező safety carral még visszakapta az esélyt a pontszerzésre, ám végül így is csak 13. lett, s a pontverseny éllovasaként nullázott eddigi legrosszabb hétvégéjén. 

Da Costa a végén ellenállt Robin Frijns nyomásának, és a szombati futamhoz hasonlóan ismét ez a kettős ért célba az első két helyen, a dobogóra még Mitch Evans állhatott fel, akit Wehrlein és a pole-ból induló Jean-Éric Vergne követett. 

A Porsche portugál versenyzője óriási sorozatban van, hiszen zsinórban három versenyt nyert, ami először történt meg az FE-ben azóta, hogy ő maga megtette ezt 2019-2020-as bajnoki szezonjában, még a DS-nél. Ráadásul az utolsó öt futamból négyen került a győzelem Da Costához, amivel eddig teljes kívülállóként a szezonzáróra megérkezett a bajnoki harcba – és ha nem vették volna el misanói győzelmét, amely ítéletet hiába támadott meg a Porsche, most közvetlenül ott lenne Cassidy nyakán. 

A szezonzárót az F1-es Magyar Nagydíj hétvégéjén, július 20-21-én rendezik a londoni ExCeL rendezvénycsarnokban és környékén. Ott is két futamot teljesít a mezőny, vagyis még 58 pont elérhető, így matematikailag még hét versenyzőnek van esélye a bajnoki címre. A 167 ponton maradt Cassidy továbbra is vezet, de előnye 12 pontra csökkent csapattársa, Evans és Wehrlein előtt (155-155). Továbbra is ők hárman a fő esélyesek, a többiek közül pedig reálisan csak a lendületben lévő Da Costa (134) jelenthet még veszélyt, a betegség miatt most távolmaradó Rowlandtől (131), Vergne-től (129) és a címvédő Jake Dennistől (122) az idei forma alapján nehezebben elképzelhető egy csodás fordítás.

A második portlandi verseny végeredménye:

A bajnokság állása: