back to top
KezdőlapFormula EMár nem csak mese: világbajnokságon is indulhat a Ferrari teljesen elektromos autója

Már nem csak mese: világbajnokságon is indulhat a Ferrari teljesen elektromos autója

-

Jövőre várhatóan kigördül a gyártósorról a Ferrari első teljesen elektromos autója – nem meglepő, hogy az elektromos bajnokság, a Formula E máris megkörnyékezte az olaszokat.

A Ferrari védjegye a kezdetektől fogva az erős motorban és motorhangban rejlik, sokáig elképzelhetetlen is volt, igazi szentségtörésnek számított már a gondolat is, hogy egyszer ne belső égésű motorral készüljön el egy modell.

Az idők viszont változnak, és még ha a nagy gyártók sorában az utolsók között is, de 2022-ben a Ferrari is elkezdte építeni a saját elektromos részlegét, amely a tervek szerint 2025 végére előrukkol a márka első teljesen elektromos utcai autójával.

Persze a részleges elektromos hajtás már nem ismeretlen terület Maranellóban, de idáig a dél-koreai SK On szállította az akkumulátorokat és az ehhez szükséges további alkatrészeket a Ferrarinak, például olyan hibrid modellekhez, mint az SF90 Stradale vagy a 296 GTB. A Ferrari emellett tavaly óta ott van a WEC csúcskategóriájában, a szintén hibrid 499P hypercarral pedig tavaly meg is nyerte a Le Mans-i 24 órást.

Az viszont, hogy a cég immár saját kezébe veszi az elektrifikációt, új távlatokat nyit meg a Ferrari számára az utcai modellek és a versenyautók területén is.

Az elektromos formaautós széria, a Formula E ügyvezetője, Jeff Dodds sejtelmesen beszélt arról az Autosport kérdésére, hogy felvették-e már a kapcsolatot a Ferrarival a valamilyen formában történő együttműködés kapcsán.

„Talán. Ha beszállnának, az biztosan megemelné a bajnokságunkat. A motorsportban meglévő renoméján túl az elképesztő rajongótáborát, a tifosit is magával hozná, így a Ferrari ahhoz is nagyban hozzájárulna, hogy a tradicionális motorsportrajongók tömegével ismertesse meg a sportunkat. Nyilván jobban szeretném, ha itt lenne a Ferrari, mint ha nem. Jelenlétük talán exponenciális növekedést, vagy akár gyökeres változást is hozhat számunkra” – idézi az Autosport Doddst.

Az idén tizedik szezonját teljesítő Formula E komoly identitásválságban, útkeresésben van, miután az elmúlt években érezhetően csökkent a sorozat iránti érdeklődés, ami a nézettségi számokban is meglátszik. A bajnokság az utcai és az épített pályák között, a padlógázos és az kínosan energiaspórolós versenyek között ingadozik, miközben a tervezett nagy technikai újítás, a gyorstöltés bevezetését már többször el kellett halasztani. A résztvevő gyártók száma is csökkent, noha olyan nagy márkák, mint a Porsche, a Nissan, a Jaguar vagy a Maserati továbbra is elkötelezettek, de nem nehéz látni, hogy a Ferrari motorgyártóként vagy akár önálló csapatként való bevonzása mennyire jól jönne most az elektromos szériának.