back to top
KezdőlapFormula EHatalmas előnyt bukott el az éllovas, hárman hét ponton belül a Formula...

Hatalmas előnyt bukott el az éllovas, hárman hét ponton belül a Formula E szezonzárója előtt!

-

Pascal Wehrlein győzelmével visszavette a vezetést a Formula E tabelláján a London ePrix első futamán, a vasárnapi finálén viszont a Jaguar két autóját kell majd legyőznie első vb-címéért.

Bár a legutóbbi versenyhétvégén, Portlandben drámai körülmények között mindkét futamon nullázott, Nick Cassidy így is őrzött 12 pontot az előnyéből a mögötte pontazonossággal álló Mitch Evanshez és Wehrleinhoz képest, amikor az elektromos széria megérkezett a londoni ExCeL rendezvénycsarnokba, amelynek belsejében és környékén ezen a hétvégén a szezon utolsó két futamát rendezik.

Aztán ezek a pontkülönbségek már az időmérő végeztével változtak azáltal, hogy Evans a döntőben Sébastien Buemi legyőzésével megszerezte a pole-t, a vele járó három pont révén pedig 9-re csökkentette hátrányát csapattársával szemben, aki pedig Portland előtt még kényelmesen vezette a tabellát.

Mitch Evans, Jaguar
Fotó: Formula E

Wehrlein harmadik lett az időmérőn, Cassidy kálváriája viszont tovább folytatódott, hiszen csak a 17. helyre kvalifikált, ahonnan nehéznek ígérkezett az előretörés ezen a szűk pályán.

A rajtnál Evans megőrizte a vezetést, de a futam első harmadában Buemi is állt az élen, hamarosan pedig Wehrlein tört előre egy olyan versenyen, amelyen a szezon több korábbi hétvégéjével ellentétben nem volt szükség akkora mértékű spórolásra, amely követhetetlenné tette volna a körözést. Ennek köszönhetően a szezon egyik legizgalmasabb versenyét láthattuk.

A hétvégének hét pilóta vágott még neki bajnoki esélyekkel, hiszen a két versenynapon összesen 58 pont volt szerezhető, ám a négy távoli sansszal rendelkező pilóta korán kivonta magát az érdemi matekozásból – méghozzá egymással való koccanások révén! A 7. körben előbb Jake Dennis és Jean-Éric Vergne akadt össze, majd pár másodperccel később egy különálló incidensben Oliver Rowland is összeszedte Antonio Felix da Costát. Közülük egyedül a portugál esett ki, aki így nem folytathatta három futam óta tartó győzelmi sorozatát, de a többiekre is csak további incidensek és büntetések vártak a mozgalmas középmezőnyben.

Cassidy jobbára csak mások kihullása révén tudott pozíciókat nyerni, de a pontszerzéstől sokáig távol állt. Elöl eközben csapattársa, Evans frusztrációját az fokozta, hogy Wehrlein mindkét alkalommal képes volt úgy felvenni a támadó módot, hogy még éppen maga mögött tudja tartani őt. Mindezt tetézte, hogy Maximilian Günther hamarosan levadászta és a harmadik helyre szorította az új-zélandit.

A futam utolsó harmadába fordulva biztonsági autó érkezett Norman Nato balesete miatt, ami ismét helyzetbe hozta Evanst: egyrészt semmissé vált Wehrlein gyorsan kiépített 3-4 másodperces előnye, másrészt az újraindítást követően Günther autójában tönkrement a váltó, így kénytelen volt a bokszba kormányozni a Maseratit. Evans az utolsó körökben még próbálkozott, de Wehrlein remekül védekezett. A harmadik helyezett Buemi lett, mögötte a szezonjuk legjobb teljesítményét nyújtó Mahindrákkal.

A Porsche német pilótája szezonbeli harmadik győzelmét szerezte, s április óta először tért vissza a bajnoki tabella élére. Tette mindezt a bajnokság utolsó futama előtt, ami újabb tűzijátékszerű FE-finálét helyezett kilátásba, hiszen Wehrlein három pont előnnyel rendelkezik a hajrában a leggyorsabb körért járó egyet is behúzó Evans, és héttel a büntetések után végül a hetedik helyig előrekeveredő Cassidy előtt.

Ez a szorosság azt jelenti, hogy ha ez a hármas vasárnap az élen harcolna, alighanem a futamgyőztes vinné a bajnoki trófeát is – ehhez a körülményhez viszont Cassidynek vissza kell nyernie pár hete elhagyott formáját. A Jaguar szabadon hagyta versenyezni két pilótáját azzal együtt is, hogy Cassidy előnye nemrég még 35 pontra rúgott Evansszel szemben, honfitársa pedig ezt három futam alatt négypontos előnnyé is varázsolta. De bárki is lesz a bajnok ebből a trióból, mindegyikük első vb-címét szerezné az FE-ben.

Nem dőlt még el a csapatok és az idén újonnan bevezetett gyártók bajnoksága sem – a csapatok között a Jaguar gyári alakulata már csak valami drámával veszíthetné el a 36 pontos előnyét a Porsche gyári csapatával szemben, ám a motorgyártók versenyében a Porsche áll nyolc ponttal jobban.

Minden eldől vasárnap Londonban, ahol az időmérőt ismét közép-európai idő szerint 13:20-tól, a szezonzáró versenyt pedig 18:00-tól rendezik.

Az első verseny végeredménye: