back to top
KezdőlapFormula ENem úszta meg a bajnokesélyes kigolyózója, a leintés után cserélt gazdát a...

Nem úszta meg a bajnokesélyes kigolyózója, a leintés után cserélt gazdát a vb-cím

-

A Formula E bajnoki fináléjának fordulatai az ünneplés utánig kitartottak, hiszen a gyártók bajnoki titulusa egy utólagos büntetést követően cserélt gazdát és szállt át a Porschéról a Jaguarra.

Pascal Wehrlein, a Porsche gyári csapatának versenyzője a pályán és a pontversenyben is legyőzte a Jaguar két versenyzőjét a London ePrix két futamán. Mitch Evans és Nick Cassidy nemcsak annak itták meg a levét, hogy a szezon során ádáz csatát vívva pontokat vettek el egymástól, de az utolsó hétvégén is hibákat vétettek. Evans esélye azzal úszott el végérvényesen, hogy a vasárnapi futam hajrájában elvétette a támadó mód felvételét, és taktikailag tarthatatlan helyzetbe került azáltal, hogy csak egy körrel később tudta ezt megtenni. Cassidy pedig a szombati rossz kvalifikációval hozta magát nehéz helyzetbe, elbukva pontelőnyét, míg vasárnap Antonio Felix da Costa rohant bele hátulról egy súlyosan elmért féktávval, ami defektet okozott számára, és tulajdonképpen bajnoki reményeinek végéhez vezetett.

Da Costa megtorpedózta a csapattárs riválisát, a Jaguar mindkét pilótája elbukta a vb-címet az őrült fináléban

Az eset nem elhanyagolható részlete, hogy Da Costa Wehrlein csapattársaként a másik gyári Porschét vezette, így könnyű volt valamiféle szándékosságot is belelátni a történtekbe. A felügyelők a futam után megvizsgálták a balesetet, és megállapították a portugál pilóta vétkességét, viszont azt is leszögezték, hogy semmi jel nem utalt a szándékosságra.

Da Costára azonban kiróttak egy utólagos 5 másodperces büntetést, ami az autósport történetének egyik legértékesebb 5 másodperce lehet, hiszen a Porsche bajnoki címe is elúszott vele a gyártók versengésében!

Az egyéni tabellán Wehrlein a Porsche versenyzőjeként bajnok maradt, ezt az állapotot az ítélet nem érinthette – a német 6 ponttal végzett a végelszámolásban Evans előtt.

A csapatok bajnokságában kényelmes előnye volt a mindkét pilótájával a címért harcoló gyári Jaguarnak, és matematikailag azzal biztosította be, hogy Cassidy vasárnap begyűjtötte a pole-ért járó három egységet a brit istállónak. A Jaguar korábban kétszer is volt már második a csapatok között, ez lett az első bajnoki címük.

Fotó: Formula E

Idén – már a szezon elstartolása után – hoztak létre egy új bajnokságot a motorgyártók számára. Az igényt részben a privát csapatok jó formája teremtette meg: egy évvel korábban a Porsche-motoros Andrettivel nyert Jake Dennis, míg a csapatok között a Jaguart használó Envision lett a bajnok, így a két domináns gyártó mégis háttérbe szorult.

Ebben az új bajnokságban egy kivétellel mind a hat gyártónak két-két csapat gyűjtögethette a pontokat a szezon során, minden futam után a két legjobb eredmény számított a tabellán. Itt is szoros csata zajlott a mezőny két kiemelkedő beszállítója között, s a Porsche 461-455-ös pontállással érezhette magát bajnoknak a befutónál.

Igen ám, de ehhez kulcsfontosságú volt a vasárnap ötödik helyen befutó Da Costa 10 pontja – a portugált azonban az 5 másodperces büntetés egészen a 13. pozícióig sorolta vissza, ezzel kicsúszott a pontzónából, ami elég is volt a fordulathoz. Pár órával a leintés után így a Jaguaré lett a gyártók bajnoki címe négypontos előnnyel, hiszen a versenyfutás végeredménye 455-451 lett.

Fotó: Jaguar – X

Így bár a Jaguar a három világbajnoki címből kettőt is elvitt, a legnagyobb presztízsű, az egyéni trófea kicsúszott a kezeik közül, emiatt pedig inkább a csalódottság uralkodott a csapatnál a leintés után. Különösen a pilótákon, akik tényleg nehezen találhattak bármi okot az örömre.

„A csapatnak ez már régóta kijárt, szóval jó érzés, hogy végre elértük, de mégis csalódott vagyok, hogy sem Nick, sem én nem tudtuk megnyerni az egyéni világbajnoki címet. A céljaink felét elértük, de nem tudtuk befejezni a munkát” – mondta Evans, akinek frusztrációja érthető, hiszen ez már a negyedik szezon, amikor nagyon kicsivel csúszik le a vb-címről: 2021 óta sorrendben 4., 2., 3. és 2. helyen zárt a tabellán, összesen pedig már 12 futamgyőzelme van a Formula E-ben.