back to top
KezdőlapFormula EA véletlengenerátor dobta ki a Formula E győztesét, a versenyirányítást is összezavarta...

A véletlengenerátor dobta ki a Formula E győztesét, a versenyirányítást is összezavarta a futam

-

Miután pole-t szerzett az eddig nullapontos csapat, a futamon a versenyirányítás is belezavarodott abba, hogy ki hányadik helyen áll. A Berlin ePrix-n visszatért a lassúsági versenyzés a Formula E-be, melynek végén Nick Cassidy meglepően nagy fölénnyel nyert.

Alaposan átalakult a mezőny a berlini duplafutamos hétvégére, miután négy állandó versenyző is távol maradt, akik a programjukkal ütköző spái 6 órás versenyt preferálták a WEC-ben. Az Envision például Sébastien Buemit és Robin Frijnst egyaránt nélkülözni volt kénytelen, helyükre Joel Eriksson és Paul Aron érkeztek, de igazoltan hiányzott még monacói kéztörése után Sam Bird is.

Bár a múlt hónapban felmerült annak lehetősége, hogy egy szabálymódosítással a vasárnapi versenyen már engedélyezzék a WEC-ből visszatérő pilóták indulását, végül az FIA ezt nem hagyta jóvá. Bánhatja ezt a szintén Spában lévő Nyck de Vries, hiszen az FE-ben csapattársa, Edoardo Mortara pole-pozícióval jelezte a Mahindra fejlődését – miközben a csapat a szezon megelőző nyolc fordulóján még egyetlen pontot sem szerzett.

A futam mindazonáltal a Sao Pauló-ihoz vagy a misanóiakhoz hasonlóan most is olyan volt, amelyen vajmi keveset számított a rajthelyezés. A körök számát magasra lőtték be az autók energiaszintjéhez képest, így az utolsó körökig spórolásról, egymás előre engedéséről szólt a verseny a teljes mezőny számára. Ilyen körülmények mellett pedig az is kétes értékű izgalomforrásnak számított, hogy rendszeresen egymás mellett haladtak a versenyzők a kanyarokban – hiszen gyakran nem előzni, inkább magukat megelőztetni próbálták.

Jellegzetes pillanat a versenyből:

A sorrend kaotikus voltáról árulkodott, hogy amikor Aron megállása miatt előbb virtuális, majd tényleges biztonsági autót rendeltek el, a versenyirányításnak is nehezére esett megállapítani, hogy a folyamatosan egymással helyet cserélő pilóták éppen milyen sorrendben haladtak az előzési tilalom elrendelésekor. Büntetést nem osztottak ki, de az újraindítás előtt a közvetítésben is hallhattuk, amint Scott Elkins versenyigazgató közli a mezőnnyel, hogy kiknek kell helyet cserélniük a sorrendben – majd néhány pillanat múlva egy kalkulációs hibára hivatkozva ezt meg is változtatta.

Az élen így is a mezőny idei legjobbjai csoportosultak, a táv második felében már főként Jean-Éric Vergne, Pascal Wehrlein, Jake Dennis és Oliver Rowland váltogatták egymást az első helyen – az utolsó körökre azonban megérkezett rájuk Nick Cassidy a Jaguarral, aki addig hátrébb helyezkedett, ám jobban tudott takarékoskodni az energiájával, mint a többiek. Az új-zélandi az élre tört és a verseny összképét tekintve váratlan módon közel öt másodperces előnyt autózott ki a zárókörökben, amikor már mindenki jobban a gázra lépett.

Cassidy végül Vergne és Rowland előtt nyerte a szombati berlini futamot, mögötte Mitch Evans, Pascal Wehrlein, Antonio Felix da Costa és a második helyről induló, majd valamilyen probléma miatt a mezőny végére csúszó, végül hetedikként célba érő Stoffel Vandoorne végzett.

A tabellán Cassidy 9 ponttal átvette a vezetést Wehrleintől, vasárnap viszont jön egy újabb verseny Berlinben, ami ismét mindent felkavarhat – a pályán és a pontversenyben is.

A szombati verseny végeredménye: