back to top
KezdőlapFormula EOválpályán rendezkedik be a Formula E, de a legutáltabb változás elmarad

Oválpályán rendezkedik be a Formula E, de a legutáltabb változás elmarad

-

Bemutatta 11. szezonjának versenynaptárát az elektromos formaautós széria, benne – szokás szerint – néhány meglepetéssel, miközben a bajnokság új identitását keresi.

Még az idei bajnokságból is hátra van két állomás és négy futam, amikor a Formula E közzétette 2024-2025-ös szezonjának tervezett menetrendjét, amely a 2019-2020-as évad óta először ismét hű lesz a nevéhez, vagyis ténylegesen átnyúlik a két éven: december 7-én, a Forma-1 szezonzárójának hétvégéjén a Sao Paulo ePrix-vel kezdődik, a kollektív tesztelést pedig egy hónappal korábban Valenciában tartják.

11 helyszínen összesen 17 versenyt tartanak majd, utóbbi szám pedig rekordhosszúságú szezont jelent, s újdonság például, hogy először rendeznek duplafutamos hétvégét Monacóban.

Ritkán jelenik meg FE-naptár néhány meg nem nevezett helyszín nélkül, amelyek aztán nem ritkán ki is maradnak a végleges menetrendből. Ezúttal március 8-ára került be egy később véglegesítendő helyszín, amely viszont ezúttal a The Race szerint csak formaság, és szinte bizonyosan Thaiföld északi nagyvárosa, Chiang Mai fog ott debütálni egy utcai pályával.

A naptár másik különlegessége az ezt követően, április 12-re bekerült Miami ePrix. A Formula E a legelső szezonjában, 2015 márciusában már versenyzett Miami utcáin, a mostani helyszín azonban nem annak az újraélesztése lesz, és nincs kapcsolódása a Forma-1-es Miami Nagydíjhoz sem – noha annak népszerűsége elismerten hozzájárult ahhoz, hogy az FE is e város körül nézelődjön. A helyszínválasztás azonban már egészen meglepő: a Homestead Speedwayen rendezkedik majd be a sorozat, amely a NASCAR-ból ismert oválpálya, de az elektromos sorozat azért mégsem az oválon, hanem az annak belsején kialakított vonalvezetésen versenyez majd – talán néhány extra sikánnak megspékelve.

A Homestead Speedway belső pályája:

Jeff Dodds, az FE első embere elárulta, az IndyCar-rajongókat igyekszik megcélozni az új amerikai helyszínnel, amely az ilyen szempontból kevésbé eladható Portlandet váltja a menetrendben. Egy másik épített pálya, Misano is kikerült a naptárból, amely nem bizonyult népszerűnek a versenyzők körében – Dodds szerint pedig hátránya, hogy a repülőtértől és egy nagyvárostól is távol van.

Egy másik különös érkezőnek pár hónapja még Silverstone-t valószínűsítették, az ottani versenyzés pedig szintén elütött volna a Formula E alapértékeitől, amit már az első hírek felbukkanása idején is több versenyző kritizált. A július 26-27-i szezonzáró végül jövőre még mindenképpen marad a londoni, félig fedett pályán, noha az ExCeL rendezvényközpontot és környékét bevallottan kinőtte már a sorozat.

A Formula E új technikai korszaka a Gen 4-es autókkal majd csak két év múlva érkezik, de már a 2024-25-ös szezonra átesnek némi ráncfelvarráson az autók a Gen 3 EVO fejlesztési csomag által, amely az állóhelyzetből leggyorsabban gyorsuló formaautókat ígéri.

A 2024-25-ös versenynaptár: