back to top
KezdőlapFormula EAddig ült az energiaelőnyén a Jaguar pilótája, hogy végül el is happolták...

Addig ült az energiaelőnyén a Jaguar pilótája, hogy végül el is happolták előle a győzelmet

-

A Jaguar és a Porsche gyári csapatának harcát hozta a végjátékban a Formula E Sanghaj ePrix-jének szombati futama, a győzelmet pedig Mitch Evans szerezte meg, hiába tűnt úgy, hogy Nick Cassidy van ehhez a legjobb helyzetben.

Az elektromos sorozat számára új, a világ motorsportszférájában azonban közismert helyszínre látogatott az FE: az F1 által is használt sanghaji versenypályára, amelynek viszont egy újszerű, rövidebb vonalvezetését vette birtokba. Az 5,4 helyett csak 3 kilométeres nyomvonal kikerüli a hosszú hátsó egyenest, a 9-es kanyar után más irányt vesz, s vissza is tér a célegyenesbe, amire így nem az ikonikus gyors balossal, hanem egy jobbkanyarral fordul rá a mezőny.

A pole-t Jean-Éric Vergne szerezte meg a DS-sel, a verseny első háromnegyede azonban az autók töltöttségéhez képest túllőtt körszám miatt ezúttal is intenzív energiaspórolással, követhetetlen pozíciócserékkel zajlott – a mezőny eleinte 7 másodperccel futott lassabb köröket, mint az időmérőn, pedig itt ugyebár nincs szó feltankolt autókról.

A zűrzavaros előzmények dacára (amelyek során egy időre még az eddig pont nélküli korábbi bajnok, Nyck de Vries is az élen találta magát a sereghajtó Mahindrával) a végjátékra a bajnokság éllovasai rendeződtek a mezőny elejére a gyári Porsche és Jaguar pilótáinak képében. Négy körrel a leintés előtt Mitch Evans vezetett, ám Pascal Wehrlein a pályát átvágó új sikánban a fűre hajtva megelőzte őt. Bár a manővert az új-zélandi szabálytalannak érezte, az utolsó kör kezdetén a külső íven vissza tudta előzni a Porsche németjét.

Mindeközben Cassidy a harmadik helyen haladt, s idén már nem először neki sikerült a legjobban gazdálkodnia az autója energiaszintjével – úgy tűnt, az utolsó körökben ennek köszönhetően képes lehet levadászni az előtte csatázókat, ám ez végül nem történt meg, s az utolsó kanyarokban Wehrlein ellen is hiába próbálkozott, csak a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A leintés utáni első interjúban a bajnoki éllovas egyszavas válaszokat adott, melyekkel arra utalt, a csapat döntése volt, hogy ne indítson támadást.

A történtek dacára Cassidy előnye csak három ponttal csökkelt Wehrleinhoz képest, s még mindig 13 egységgel vezet a tabellán. Vasárnap egy újabb időmérőt és versenyt rendeznek Sanghajban a mezőnynek, ezt követően pedig már csak Portland és London lesz hátra a szezonból.

A szombati verseny végeredménye: