back to top
KezdőlapFormula SportHibás rajtjel okozott őrületes káoszt a brit F4-en Zandvoortban

Hibás rajtjel okozott őrületes káoszt a brit F4-en Zandvoortban

-

Molnár Martin is ott állt a rajtrácsán annak a futamnak, amit a hibás lámpajelzés által okozott hatalmas rajtbaleset miatt végül elhalasztottak.

A brit Forma-4-es bajnokság ezen a hétvégén a szigetországon kívüli egyetlen fordulóját teljesíti Zandvoortban, a három verseny közül az első pedig máris kivételes magyar sikert hozott, hiszen a Virtuosi Racing pilótája, Molnár Martin hatalmas esőben a harmadik helyen ért célba, ezzel első dobogóját szerezve a sorozatban, ahol idén debütált.

A magyar versenyző az időmérőt a negyedik helyen zárta, a fordított rajtrács értelmében pedig a második futamra így a kilencedik pozícióba állhatott fel – míg a pole-ból az F1 Academy éllovasa, Abbi Pulling várta a piros lámpák kialvását – ami nem nagyon akart eljönni, ugyanis August Raber lelassuló autója miatt kétszer is megismételték a felvezető kört. Amikor pedig végre eljött, abból a teljes autósportszezon bizonyosan egyik legnagyobb őskáosza kerekedett.

A brit F4 procedúrája szerint az öt piros lámpa egyszerre gyullad ki, majd egyszerre alszik el, ezzel megadva a rajtjelet. Ezúttal ez nagyon hirtelen megtörtént, egy másodperc sem telt el a lámpák kigyulladása és kialvása között, amire a mezőny azonnal reagált. Azonban valamilyen hiba nyomán a piros lámpák a következő pillanatban ismét kigyulladtak! Erre néhány versenyző, főként a mezőny elején azonnal megállt, a többség azonban ezt már nem vette észre, vagyis óriási káosz alakult ki a rajtrácson, több ráfutásos balesettel. Molnár Martin a célegyenes külső oldalán, a pályán kívülre lehajtva kimaradt a kalamajkából, egy autóhoz azonban a mentőcsapatnak kellett érkeznie a célegyenesben – arról szerencsére nem érkezett hír, hogy bárki megsérült volna.

A brit F4 YouTube-csatornája az összes futamot közvetíti, ezt a videót azonban nagyon gyorsan törölték – ám a rajtbaleset pillanatait sikeresen kimenekítették szemfüles X-felhasználók.

A történtek után már nem próbálkoztak meg a futam újbóli elindításával, ehelyett átütemezték azt vasárnap reggel 8:10-re. A sorozat rövid közleményben csupán annyit mondott, egy a pályán történt műszaki hiba okozott balesetet a rajtnál, ezért kellett módosítani a programot.