back to top
KezdőlapFormula 1„Hogy lehettünk ilyen hülyék?” – így gyulladt fel a villanyégő a fejek...

„Hogy lehettünk ilyen hülyék?” – így gyulladt fel a villanyégő a fejek felett a Mercedesnél

-

James Allison, a Mercedes technikai igazgatója magabiztosan közli: a Mercedes végre megoldotta az autó legfőbb problémáját, így hamarosan azonos szinten fog teljesíteni az élmezőny többi tagjával.

Bár a Mercedesnél a szezon eleje óta sokkal jobban bíztak az előző két évhez képest koncepcióváltáson átesett W15-ös modelljük teljesítményében, az eredményeik az idény első harmadában még a 2022-esektől és a 2023-asoktól is elmaradtak: pole-pozíció kíséretében az idei első dobogójukat csak legutóbb Montrealban érte el George Russell, a csapat szerint azonban ez már egyértelmű jele annak, hogy végre rátaláltak a helyes irányra.

Mint Allison az F1 podcastjában, a Beyond the Gridben felfedte, valóban körberajzolható a Mercedesnél egy euréka-pillanat, amikor a csapat gyárában rájöttek, mit rontottak el idáig.

„Abban a pillanatban leginkább azt éreztük: istenem, hogy lehettünk ilyen hülyék? Megtaláltuk a helyes irányt, de azonnal tudtuk, hogy erre előbb is rájöhettünk volna” – fogalmazott őszintén a technikai igazgató.

„A szezon kezdete óta kísértett minket, hogy noha tűrhetően be tudtuk állítani az autót a lassú kanyarokba, és elég jó szintre hoztuk a gyors kanyarokban is, de azt nem voltunk képesek elérni, hogy egyszerre mindkét kanyartípusban jól működjön. Az elmúlt két-három versenyhétvégére sikerült úgy módosítanunk az autót, hogy már minden kanyartípusban és minden sebesség mellett elfogadható legyen az egyensúlya. A balansz ismerete a versenyzők számára azért fontos, mert ebből érzik, hogy alul- vagy túlkormányozott lesz-e az autó, és ez alapján fogalmazzák meg a kéréseiket.”

Allison még illusztrálta is a nagy felismerés pillanatát – Fotó: F1

A Mercedes a negyedik helyen áll a konstruktőri tabellán, már a harmadik helyezett McLarentől is közel száz pont választja el, Allison ígérete szerint viszont mostantól, hogy már ki tudják hozni az autóban idáig rejtőzködő tartalékokat, rendszeres ellenfeik lesznek nemcsak a wokingiaknak, de a Ferrarinak és a Red Bullnak is.

„Bizonyosan fel tudjuk hozni az autót még ebben a szezonban egy versenyképes szintre, ahol már semmilyen pályatípustól nem ijedünk meg. A montreali pálya sajátosságai talán elhitették a rajongóinkkal, hogy máris megérkeztünk ehhez, de ezt még korai kijelenteni. Biztos vagyok benne, hogy a közeljövőben lesznek erős eredményeink, de az például meglepne, ha a következő hétvégén is a pole-ban állnánk. Az elkövetkező időszakban viszont mi is ugyanolyan gyorsak leszünk, mint a többiek” – fogadkozott a szakember.