back to top
KezdőlapFormula 1Ilyen hangulatban várja a McLaren a Spanyol Nagydíjat

Ilyen hangulatban várja a McLaren a Spanyol Nagydíjat

-

Az utóbbi futamokon nagyon jó formának örvend a McLaren csapata. Andrea Stella szerint a lassú kanyarokban mutatott fejlődésükből nem következik az, hogy a gyorsabb kanyarokban időtől estek el, és emiatt szenvednének az olyan pályákon, mint például Barcelona.

A wokingi istálló legutóbbi autói legfőképpen a gyors kanyarokban voltak meggyőzőek. Azonban az idei konstrukció, az MCL38 esetében történtek változtatások, hogy Lando Norris és Oscar Piastrinak akár a világbajnoki cím elhódítására is legyen esélye.

A 18-as karikát is ki lehetne tenni Piastri rajza mellé a McLaren játékában

A Miamiban bevetett fejlesztéseknek ez volt a célja, és a brit csapatnak olyannyira beváltak az új elemek, hogy számol kulcsterületen – beleértve a lassú kanyarokat is – jelentős fejlődést tudtak mutatni. A mostani szabályrendszerben óriási kihívást jelent a csapatok számára, hogy az autóik a gyors és lassú kanyarokban is egyaránt jól teljesítsenek. Emiatt felvetődhet a kérdés a McLaren esetében is, hogy a lassú részen elért fejlődés vajon hátráltatja-e majd őket a pálya gyorsabb részein vagy sem.

A Spanyol Nagydíj pont egy ilyen helyszín lesz, ahol választ kaphatunk erre a kérdésre, mert a Circuit de Catalunya leginkább közepesen gyors és gyors kanyarokból áll. Oscar Piastri nem látja az akadályát annak, hogy miért ne lehetne ott a csapata az élmenők között Barcelonában is.

„Magabiztosan várhatjuk a mostani hétvégét – ismerte el az ausztrál McLaren-pilóta. – Nem azt mondom, hogy gyengék vagyunk a gyorsabb kanyarokban, de a rivális csapatok biztosan faragni tudtak a hátrányukból hozzánk képest. Biztosan ott leszünk az élmezőnyben. A Red Bull erősebb lehet, mint a legutóbbi futamokon volt, de ott leszünk a harcban.”

„Kezdjük megérteni az autó viselkedését, különösen a lassú kanyarokban, ahol a fejlesztéseknek köszönhetően jobbak lettünk. Azonban ezek olyan információk, amiket nem szeretnéd elárulni, hogy a riválisaink betekintést nyerhessenek a színfalak mögé. Az idei éve van még pár célunk, és most ezekre, illetve természetesen a 2025-ös autóra összpontosítunk.”

A legutóbbi három versenyhétvégén a McLaren gyűjtötte a legtöbb pontot a csapatok közül. Zak Brownék a 116 megszerzett pontjukkal a Red Bullt (106), valamint a Montrealban nullázó Ferrarit (101) is. Piastri a meggyőző formát látva kijelentette, hogy a McLarennek esélye lehet a konstruktőri bajnoki cím megnyerésére. Az ausztrál fiatal szerint meggyőző a mostani formájuk, de azt is elismeri, hogy ehhez a Red Bullt és a Ferrarit is két vállra kellene fektetnie, ami egyáltalán számít egy egyszerű feladatnak.

Norris nem a balszerencsére mutogat: a McLarennel együtt hibáztak