back to top
KezdőlapFormula 1Küszöbön a Red Bull idei utolsó pilótabejelentése

Küszöbön a Red Bull idei utolsó pilótabejelentése

-

Helmut Marko egyértelmű állásfoglalást tett azzal kapcsolatban, kit szeretne látni jövőre Cunoda Juki csapattársaként az RB-ben. Rossz hírek Daniel Ricciardónak.

A Red Bull június 8-án erősítette meg, hogy Cunoda jövőre is kiscsapatában, az RB-ben marad, akikkel egy ötödik szezont is megkezd. Az is szokatlan az energiaitalosok juniorcsapatátáól, hogy egy pilótát ilyen hosszú időre megtartson, de az még inkább, hogy a 34 éves Ricciardo vezeti a másik autót. Az ausztrál tavaly év közben kapta meg az ülést az éppen pilótaínségben lévő és fejlesztési útmutatásra szoruló csapatnál, ahol idénre is megtartották. Ez összhangban állt az RB által kinyilatkozott önállósodási folyamattal, amely keretében új identitásuk alatt már nem feltétlen csak a Red Bull nevelőistállójaként akarták identifikálni magukat, így profiljukba belefért tapasztaltabb pilóták alkalmazása is.

Helmut Marko, a Red Bull pilótaügyeinek kézbentartója azonban most Kleine Zeitungnak nyilatkozva azt mondta, a csapatok tulajdonosai mégis egy fiatal versenyzőt szeretnének látni Ricciardo helyén. Az ausztrál pontszerzési hatékonyságban idén elmarad a japán mögött, s bár volt néhány kimagasló helyezése a rajtrácson és a célban, csak két hétvégén tudott pontokat gyűjteni, így jelenleg 19:9 közöttük a mérleg.

„A részvényesek világossá tették, hogy ez egy juniorcsapat, és ennek megfelelően is kell eljárnunk. A cél az volt, hogy kivételesen jó teljesítmény esetén [Ricciardót] fontolóra vesszük a Red Bull Racingnél. Az ülés viszont immár Sergio Pérez tulajdona, szóval ez már nem opció. Hamarosan egy fiatal versenyzőt kell beültetnünk [az RB-be], ő pedig Liam Lawson lesz” – nyilatkozta a lapnak Marko.

A 22 éves Lawson tavaly öt futamon már helyettesíthette a sérült Ricciardót, idén viszont sehol nem versenyez, s még egy szezonban aligha szeretné őt tétlenül hagyni a csapat. Ha a döntés megszületett, a bejelentés akár már a hétvégi Osztrák Nagydíjon is megtörténhet, a Red Bull hazai pályáján.

A Red Bull idén igyekszik korán véglegesíteni a 2025-ös pilótafelállásokat két csapatában, ám Sergio Pérez esetében ez eddig nem sült el túl jól: amióta bejelentették, hogy még két évre a címvédő istállónál marad, a mexikói formája látványosan leromlott.