back to top
KezdőlapFormula 1Áradoznak a McLarenről, már nem a Red Bull jelenti az etalont?

Áradoznak a McLarenről, már nem a Red Bull jelenti az etalont?

-

A Spanyol Nagydíj után Carlos Sainz azt mondta, a McLaren autójának nincsenek hiányosságai, ellentétben a Red Bull-éval. Christian Horner is elismerte, hogy Lando Norrist nehéz lett volna legyőzni, ha a rajt után megtartja az időmérőn megszerzett 1. helyet.

Néhány hete látszik, hogy az újabb jól sikerült fejlesztési csomagjával a wokingi istálló eltüntette a Red Bull kényelmes előnyét és bármikor képes nyugtalanítani őket: Lando Norris Miamiban nyert, Imolában, Montrealban és Barcelonában pedig úgy lett 2., hogy végig reális eséllyel harcolt a győzelemért. Utóbbi versenyen a hétvégén lényegében saját magát fosztotta meg a sikertől, a pole pozícióból indulva ugyanis csak 3.-ként jött ki az első kanyarkombinációból.

Az utóbbi két futamon visszaesést mutató Ferrari pilótája, Carlos Sainz úgy látja, a narancssárga autók váltak az F1-es mezőny legjobbjává. „Azt gondolom, a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtó autó jelenleg a McLaren. A Red Bull szenved bizonyos pályákon, ahogy mi is, míg a McLaren mindenütt gyors. Megvan a sebességük alacsony tempónál, a (gyors barcelonai) 3-as és 9-es ívet padlógázzal vették, az 5-ösben ők voltak a leggyorsabbak” – mondta.

A McLaren nem érti, hogy lett ilyen jó az autója

„Nem látok hiányosságot a McLarennél. Nálam a Red Bull is magas szinten helyezkedik el, de a McLaren mindenhol gyors, ami ámulatba ejtő.”

Norris ezalatt feljött az egyéni tabella második helyére. Pusztán elméleti játék, de ha Kanadában csapata jobban reagál a biztonsági autóra, illetve Imolában és Barcelonában az autó potenciálját kihasználva legyőzi Max Verstappent, a címvédő előnye 69 helyett most csak 19 pont lenne – a Red Bullnál is tudják, hogy a hollandot újabban sokszor csak a zsenialitása, és nem az autó ereje tartja az 1. helyen.

A Red Bull a menetstabilitási problémákra külön teszten kereste a megoldást, de ahogy a Spanyol Nagydíj megmutatta, a McLaren már nem csak az intenzív kerékvető-használattal és egyenetlen aszfalttal jellemezhető pályákon veszi fel a kesztyűt. A csapatfőnök, Horner sem érzi úgy, hogy Verstappen üldözőként nyerhetett volna. „Azt hiszem, ha Lando ment volna elöl, nehéz lett volna legyőzni” – jelentette ki.

Leclerc szerint Sainznak nem ellene kellett volna menőznie, Sainz szerint Leclerc túl sokat reklamál