back to top
KezdőlapFormula 1A Mercedes szabotálja Hamiltont? – újabb lejárató e-mail kering az F1-es paddockban

A Mercedes szabotálja Hamiltont? – újabb lejárató e-mail kering az F1-es paddockban

-

Elégedetlen Mercedes-alkalmazottól kapott levelet a Forma–1, az FIA és a Mercedes-istálló vezetése, valamint számos médium, számolt be róla az Independent. Az e-mailben az áll, hogy jelenlegi csapata szándékosan hátráltatja Lewis Hamiltont. De valóban tennének ilyet?

Állítólagos Mercedes-alkalmazott panaszolta be munkaadóját a Kanadai és Spanyol Nagydíj között, amiért szerinte a jövőre már a Ferrarinál versenyző Lewis Hamiltont nem kezeli megfelelően. Az Independent szerint az e-mail címzettjeinek listája ugyanaz, mint Chrtistian Horner WhatsApp-üzeneteinek szivárogtatásánál (ezek valódiságát azóta sem erősítette meg senki), értesüléseik szerint a Mercedesnél azonban nem hiszik, hogy az ő szervezetükön belülről küldte valaki az emailt, amelyről a Spanyol Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján a hétszeres világbajnokot is megkérdezték. Hamilton állítása szerint nem látta a levelet.

A Mercedes 39 esztendős pilótája elmondta, az elmúlt évekre visszatekintve mindenki láthatja, hogy „erős csapat voltunk és keményen dolgoztunk együtt”, majd azzal folytatta, hogy az embereket könnyen hatalmukba kerítik az érzelmek, de ő a legutóbbi verseny után is csak a saját teljesítményét kritizálta, és „támogatásra van szükség, nem negativitásra.”

A hétszeres világbajnok szerint az őt az idei eddigi 9 időmérőn 8-szor legyőző, a közösségi médiában ocsmány támadásokat elszenvedő George Russellre sem lehet egy rossz szót sem szólni, mert „George nem tett mást, mint minden egyes hétvégén a legjobbját nyújtotta és szállította az eredményeket a csapatnak, amiért egyáltalán nem lehet hibáztatni.”

George Russell, Lewis Hamilton, Mercedes, Kanadai Nagydíj
Kanadában Russell ennyivel győzte le Hamiltont / Fotó: Wolfgang Wilhelm / Mercedes

Russell egyébként erről azt mondta, hogy más kezeli a közösségi oldalait, ő pedig nem nézegeti sem a Twittert (X-et), sem az Instagramot. „Nem láttam ezeket a megjegyzéseket, csak hallottam róluk. Ez soha nem jó érzés, de ilyen világban élünk, és sajnos minden közszereplőnek szembe kell néznie ezzel. A közösségi média kétélű fegyver. Az ember lát vicces dolgokat és képben maradhat általa, másfelől viszont a rivaldafényben levő emberek felé árad a negativitás.”

A közösségi médiát elárasztó vádaskodásoknak persze nemcsak Hamilton csapattársához viszonyított eredményei, hanem a hétszeres világbajnok megjegyzései is táptalajt adtak. Hiszen Hamilton volt az, aki Monacóban sejtelmesen nyilatkozott az új első szárnyról, majd utólag derült ki, hogy ő volt az, aki önként lemondott az elem használatáról. Emellett kijelentette, hogy szerinte nem fogja tudni legyőzni az idén az időmérős összesítésben Russellt, de azt már nem részletezte, hogy miért.

Hamilton többször is említette, hogy az időmérő edzésekre valamiért egyszer csak lassabb lesz, és nem tudja ennek az okát, majd a Kanadai Nagydíj után elárulta, hogy a kvalifikáción nem volt megfelelő a gumijainak a hőmérséklete. „A gumik az egész hétvége során működtek, aztán eljött az időmérő, és minden alkalommal, amikor elhagytam a garázst, a gumik hőmérséklete valamilyen oknál fogva túl alacsony volt. Mindegyik szett két-három fokkal hidegebb volt, mint kellett volna, ezt pedig nem lehet behozni, úgyhogy nem tudtam üzemi hőfokra hozni a gumikat. Ezt igazán meg kell vizsgálnunk, mert szerintem valami volt a gumimelegítő paplanokkal” – mondta, olajat öntve a szabotázsról terjedő szóbeszédek tüzére.

George Russell, Mercedes, Kanadai Nagydíj
Russell ünnepli a pole-t Kanadában, miközben Hamilton csak hetedik lett / Fotó: LAT Images / Mercedes

Barcelonában Hamilton viszont egyértelműen azon az állásponton volt, hogy bár szoktak hibázni, közösen kell felülkerekedniük ezen, azaz nem okolta a Mercedest. „Természetesen mindig vannak dolgok, amiket jobban lehet csinálni, ezt pedig a párbeszédeken és kommunikáción keresztül érhetjük el, és folyamatosan dolgozunk ezen. Mindannyian egy hajóban evezünk és keményen dolgozunk együtt. Mind a lehető legjobb eredményekkel akarjuk befejezni [a közös munkát], és úgy érzem, tartozunk is ezzel a régóta tartó kapcsolatunknak.”

Emellett az sem segíthetett a Mercedes-drukkerek lelki békéjén, hogy Kanada után a csapat hivatalos X-oldala azt posztolta, hogy az év első trófeáját szerezték, ami persze nem igaz, hiszen Hamilton második lett a kínai sprinten. A hibát később javították és új posztban közölték, hogy természetesen az összes trófea fontos nekik. Nincs is okunk azt feltételezni, hogy ne puszta bakiról lenne szó, ami abból fakadhat, hogy a kissé erőltetett sprinteken elért eredmények a csapatoknak sem jelentenek annyit, mint a rendes versenyen elért siker, ezért a Mercedes közösségi médiáját kezelők is egyszerűen megfeledkeztek Hamilton 2. helyéről.

Nem valószínű, hogy a Mercedes direkt kitolna Hamiltonnal

Noha nem lenne meglepő és példa nélküli sem, ha a Mercedesnél a fókusz szépen lassan áthelyeződne George Russellre, ettől még nagyon valószínűtlen, hogy a Mercedes szándékosan ki akarna tolni Hamiltonnal. Egyrészt a konstruktőri pontversenyben mindkét pilótára szükségük van, másrészt aligha így akarnának búcsúzni attól a pilótától, aki velük közösen vált a sportág történetének legeredményesebb versenyzőjévé, harmadrészt pedig hatalmas arcvesztést kockáztatnának vele.

Toto Wolff, Mick Schumacher, Bradley Lord, Mercedes, Kanadai Nagydíj
Toto Wolffnak is az az érdeke, hogy Hamilton is sikeres legyen / Fotó: Jiri Krenek / Mercedes

A Mercedest szabotázzsal vádoló email így vélhetően csak a csapat lejáratását célozza és annak a spekuláció-hullámnak a terméke, amit Hamilton idei szereplése indított be. Ez kísértetiesen hasonló ahhoz, amikor a 2016-os szezon elején Nico Rosberg zsinórban négyszer győzte le a britet, akinek a szurkolói rögtön szabotázzsal kezdték vádolni a Mercedest. Erre aztán a szezon végén Hamilton is rátett egy lapáttal, amikor malajziai motorhibája után azt pedzegette, hogy érdekes módon csak az ő Mercedes-motorjával történt végzetes hiba verseny közben.