back to top
KezdőlapEnduranceÓriási izgalmak után Ferrari-győzelem a Le Mans-i 24 óráson

Óriási izgalmak után Ferrari-győzelem a Le Mans-i 24 óráson

-

2023 után idén is a Ferrari nyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt. Az olasz istálló az előző évben az 51-es autóval tudott nyerni a legendás versenyen, idén azonban az 50-es különítmény lett az első helyen rangsorolva.

Már az előrejezések alapján látszódott, hogy az idei Le Mans-i 24 órs verseny rendkívüli izgalmakat hpzhat, de a versenypályán történtek olyan dolgok, amik minden várakozást felülmúltak. A 24 óra alatt hat alkalommal esett az eső, és a legnehezebb körülmények pont a hajnali órákban érte a mezőnyt. Az állóvíz miatt az esti órákban 4,5 órát töltött a pályán a safety car, amire még nem volt hasonló a verseny történetében.

Beázó autók, Safety Car-tankolás és eső – a víz volt az úr a Le Mans-i éjszakában

A fordulatokban azonban a pályán sem volt hiány, mert a Ferrari és a Toyota autói nagyon szoros csatát vívtak egymással. A Ferrari 50-es autója nagyon sokáig jól állt, de az egyik kerékcsere után a jobb oldali ajtó nem let jól beucsukva, és emiatt történt kötelező bokszkiállás miatt sokáig úgy nézett ki, hogy elbukják a versenyt. Azonban az utolsó etapokban Nicklas Nielsen hatékonyan használta fel a rendelkezésére álló energiát, így be tudta hozni az 50-es Ferrarit a célba. A dán pilóta mellett Miguel Molina és Antonio Fuoco ünnepelhetett még.

A második helyet a 7-es Toyota kaparintotta meg, de a japán alakulat rendkívül csalódott lehet, miután averseny kétharmad részében az ő autóik voltak a leggyorsabbak. Azonban az autóval nem minden volt rendben, mivel Nyck de Vriesnek volt egy ablaktörlő problémája, és emellett még két lassúdefekt is hátráltatta őket. A 7-es Toyota még mindezek ellenére is pariban volt a futamgyőztes Ferrarival, de José Maria Lopez megforgása már tényleg megpecsételte a japán alakulat sorsát.

A harmadik helyért az 51-es Ferrari és a 6-os Porsche vívott meg egyással, és végül az olast istálló örülhetett, ugyan Alessandro Pier Guidi kicsivel több, mint egy másodperccel megelőzte a mögötte rohamléptekben érkező Laurens Vanthoort.

A legnagyob csalódást két francia gyártó, az Alpine és a Peugeot okozta. Az előbb csapat szerelői számára ugyanis már szombaton véget ért a verseny, miután 35-ös autó a pályán gyulladt ki Habsburg Ferdinánd alatt, amíg a 36-os autót be kellett tolni a bokszba, miközben Mick Schumacher próbálta teljesíteni a maga etapját. Ugyan a Peugeot mindkét autója be tudta fejezni a futamot, de a 94-es autó csak a 11, a 93-as pedig csak a 12. lett a Hypercar-kategóriájában.

Az LMP2 kategóriában a 22-es United Autosports csapata győzött, melynek versenyzői Nolan Siegel, Oliver Jarvis és Bijoy Garg voltak. A második helyet a tavalyi győztes Inter EUROPOL csapat érte el, amíg a harmadik pozíciót a 28-as rajtszámú IDEC Soprts csapata szerezte meg.

Az LMGT3 mezőnyében a Richard Lietz, Morris Schuring és Yasser Shahin, Richard Lietz, Yasser Shahin fémjelezte trió bizonyult a legjobbnak, akik a 91-es Manthey Porschét vezették. Itt ki kell emelni Valentinio Rossi csapatát, ugyanis a legendás olasz versenyző csapata az este folyamán vezette a versenyt, de Ahmad Al Harthy hibáját követően a 46-os autó számáta a kavicságyban ért véget a Le Mans-i 24 órás verseny.

Vége Schumacherék Le Mans-jának, Kubica az élen okozott balesetet, Rossi vezetését a csapattárs nullázta le