back to top
KezdőlapFormula 1A győzelemről való lecsúszás 59 éves rekordját állította be a McLaren

A győzelemről való lecsúszás 59 éves rekordját állította be a McLaren

-

Több mint egy évtizede nem volt olyan erős az F1-ben a McLaren, mint idén, mégis egy rendkívül frusztráló sikertelenségi rekord mellé írhatjuk fel a nevüket az Osztrák Nagydíj után. Statisztikai érdekességek a hétvégi futamról.

Nyert már ugyan a McLaren idén futamot is Miamiban, azóta viszont sorozatban öt második helyet szállított Lando Norris és Oscar Piastri a csapatnak. Talán különös, de a zsinórban elért második helyek jóval ritkábbak, mint a zsinórban szerzett győzelmek – legutóbb a 2019-es szezon első öt futamán történt meg ilyen, azokon mind a Mercedes lett a második. Akkor viszont a győzelmeket egyaránt begyűjtötte mellé a csapat.

Olyan viszont, hogy egy istálló egymást követő futamokon öt második helyet szállítson, de eközben egyiket se nyerje meg, csak egyetlen egyszer történt meg korábban az F1-ben: az 1965-ös Belga Nagydíj és Német Nagydíj között Jackie Stewart és Graham Hill végeztek ötször másodikként a BRM-mel úgy, hogy közben a futamok mindegyikét Jim Clark nyerte meg a Lotusnak.

Persze az elmúlt évtized eredménytelenségének fényében nincs ok a panaszra a McLarennél: az előző hét futam egyik dobogójáról sem hiányoztak, ilyen hosszú sorozatuk pedig legutóbb 2011 és 2012 fordulóján volt.

Piastri dühből vadászta le a riválisait

A szezon első tíz nagydíjhétvégéje után már csak a McLaren mondhatta el magáról, hogy minden versenyen két autóval célba ért, Norris pedig azt, hogy egyedüliként minden futamon pontot szerzett – a brit spielbergi kiesésével viszont mindkét sorozat véget ért.

Négy év alatt öt osztrák pole

Max Verstappen elit klubhoz csatlakozott azáltal, hogy egymást követő ötödik alkalommal szerzett pole-t a spielbergi futamra. Rajta kívül csak három versenyző van, akinek összejött egy legalább ilyen hosszú sorozat. Ayrton Senna hét éven át legyőzhetetlen volt az imolai időmérőkön 1985 és 1991 között, Lewis Hamiltonnak egy hatos sorozata van Melbourne-ből 2014 és 2019 között, Michael Schumacher pedig zsinórban öt pole-t gyűjtött Szuzukában (1998-2002) és Barcelonában (2000-2004) is. Verstappennél gyorsabban viszont egész biztosan senki nem jutott el idáig, hiszen a holland négy év alatt ért el öt rajtelsőséget a pályán, köszönhetően annak, hogy 2021-ben a járvány miatt két nagydíjhétvégét is lebonyolítottak ott, az egyiket Stájer Nagydíj néven.

De nem csak Verstappennek megy különösen jól Ausztriában. A Haas Nico Hülkenberg 6. és Kevin Magnussen 8. helyével két éve nem látott erős eredményt ért el – legutóbb 2022-ben ugyanezen a pályán pontosan ugyanilyen eredményekkel végzett a csapat. Az amerikaiaknak valamiért fekszik Spielberg, fennállásuk legjobb hétvégéjét is itt jegyezték 2018-ban egy 4. és 5. hellyel.

Hülkenberg ráadásul öt év óta a legjobb F1-es eredményét érte el a hétvégén, bár ez is csupán egy hatodik helyet jelentett. Legutóbb a 2019-es Olasz Nagydíjon még a Renault-val lett ötödik, de a hosszú várakozásra mentségéül szolgál, hogy azóta három szezont szinte teljesen kihagyott – 2020 és 2022 között csak négy futamon rajtolt el.

Súlyosabb hátránnyal kell sújtani a Red Bullt, hogy másnak is legyen esélye, véli Russell

Két nagy esély Hamilton előtt

Bár talán furcsa arról beszélni, mi történne Lewis Hamilton győzelme esetén, hiszen immár harmadik éve nem tesz ilyesmit, ám a Mercedes feljavuló formája és friss futamgyőzelme fényében nem csupán elméleti az esélye, hogy a hétszeres világbajnok újabb jelentős rekordlistának álljon az élére az elkövetkező két nagydíj valamelyikén, Silverstone-ban vagy a Hungaroringen. Senkinek nem sikerült még az F1-ben egyazon pályán kilencszer nyerni, Hamilton azonban az említett kettőn, továbbá Michael Schumacher Magny-Cours-ban eljutott nyolcig. Ha a britnek hazai pályán vagy a Magyar Nagydíjon összejönne a siker, egyedül állhatna a rekordlista élén.