back to top
KezdőlapFormula 1Pérez-szindróma? Egyre nehezebben magyarázza a bizonyítványát Norris csapattársa is

Pérez-szindróma? Egyre nehezebben magyarázza a bizonyítványát Norris csapattársa is

-

Oscar Piastri stabil újoncszezonnal a háta mögött még idén sem tudja tartósan kihozni a McLarenból azt a teljesítményt, amire Lando Norris képes. Ráadásul egyre kevésbé világos számára a probléma mibenléte.

Amikor csapattársak eredményessége közötti látványos különbségekről beszélünk, leggyakrabban a Max Verstappen és Sergio Pérez közötti kontraszt merül fel, esetleg Fernando Alonso Lance Stroll-lal szembeni fölényén mosolyog a közvélemény. Idén a szezon derekán is nagyon hasonló a pontbeli arány a két páros között, mint tavaly év végén volt: Verstappen nagyjából kétszer annyi pontot szerzett, mint a másik autó, Alonso előnye pedig ennél is nagyobb.

Egyáltalán nem esik szó Piastri csapattársa mögötti lemaradásáról, ami idén az arányokat illetően ugyan nem ölt ilyen mértéket, de mégis jelentős. Az ausztrál tavaly debütálószezonját az összetett 9. helyén zárta a McLarennel, amit a csapat nehéz szezonkezdete különösen nagy kihívássá tett, de ősszel azért már jöttek a látványosabb eredmények. Katarban megnyerte a sprintversenyt, emellett gyűjtött két hagyományos dobogós helyet, s bár 97 pontja így is kevesebb mint fele volt az ötödik szezonját futó Norrisénak (205), nem érdemelt kritikát a sport ritmusába lassan belerázódó Piastri teljesítménye.

A trend azonban idén is folytatódik: ezúttal a McLaren a szezonkezdet óta ott van az élmezőnyben, de ez csak még inkább kihangsúlyozza, hogy Norris maradt a csapat húzóembere. Piastrinak egy dobogó jött eddig össze Monacóban, amit az időmérős második helyével alapozott meg, az azt a hétvégét körülvevő öt másikon viszont Norris legrosszabb eredménye a második hely volt, s hetek óta ő az, aki a leginkább meg tudja nehezíteni Verstappen dolgát. A pontarány a két mclarenes között jelenleg 150-87, a barcelonai hétvége pedig újabb példája volt kontrasztos teljesítményüknek, hiszen míg a brit a győzelemért harcolt, az ausztrál az időmérő végén elkövetett hibák nyomán csak a 9. helyről rajtolt, és a futamon sem jutott előrébb a 7.-nél.

„Nyilvánvalóan elég nehéz hétvégém volt – ismerte el a Spanyol Nagydíjról a 2021-es Forma-2-es bajnok. – A verseny előtt realisztikusnak is tűnt a hetedik hely, és a végén Carloshoz [Sainz] is közel kerültem, de összességében az egész hétvégén nem volt meg a tempóm, szóval ennek meg kell fejtenem az okait. Persze ha az ember ilyen rossz helyre kvalifikál, az eléggé megbonyolítja az életet.”

„Egyes dolgok megmagyarázhatók, másokban viszont még nem igazán látni az összefüggést. Vannak ugyan jelei itt-ott, de a küszködés mértéke nagyobb, mint amennyi indokolt lenne, így meg kell értenem, hogy mi okozhatta ezt.”

A McLaren jelenleg a harmadik a konstruktőri bajnokságban, 33 ponttal elmaradva a Ferrari mögött.

Hamilton és Verstappen is kinevette Norrist, előbbi tükröt venne neki a születésnapjára (videó)