back to top
KezdőlapFormula 1Nyomásgyakorlás: csak egyik versenyzőjével hosszabbított kiscsapatában a Red Bull

Nyomásgyakorlás: csak egyik versenyzőjével hosszabbított kiscsapatában a Red Bull

-

Az RB bejelentette, hogy a 2025-ös szezonra is megtartja japán versenyzőjét, Cunoda Jukit. A másik ülés sorsát azonban még nyitva hagyták, ami üzenetértékű Daniel Ricciardo számára: meggyőzőbb teljesítményt várnak tőle.

A héten a Red Bull pilótaprogramját egyengető Helmut Marko már elhintette, a Kanadai Nagydíj időmérője előtt pedig hivatalossá is vált, hogy Cunoda jövőre egy ötödik szezont is megkezdhet a faenzai alakulattal.

A csapat azonban második versenyzőjét egyelőre nem nevezte meg, az ülésre a jelenlegi pilóta, Daniel Ricciardo, valamint a sérülése alatt tavaly őt öt nagydíjon helyettesítő Liam Lawson az esélyes. Az új-zélandi idénre visszatért a tartalékpilótai szerepkörbe, de aligha mutatna jól, ha egy újabb szezonra mellőzné őt nevelőcsapata, eközben viszont Ricciardo tapasztalata miatt értékes az RB számára.

Az istálló az egyértelmű 6. helyen áll a bajnoki tabellán, meglógva a mezőny második felének többi csapatától. 24 pontjának zömét Cunoda szerezte, Ricciardo a Miami Nagydíj sprintversenyén elért negyedik helyével tűnt eddig ki, amivel eddigi mind az öt pontját szerezte.

A japán 2021-ben debütált az F1-ben az akkor még AlphaTauri néven működő jelenlegi csapatánál. Első két szezonjában még elmaradt a pontversenyben akkori csapattársa, Pierre Gasly mögött, de tavaly óta többnyire jobben teljesít a másik autónál, akár Ricciardo, Lawson vagy éppen Nyck de Vries vezette azt. Cunoda eddigi legjobb F1-es eredménye észrevétlen maradt: még első szezonjában, a mindenki számára kaotikusan véget érő, és vitás bajnoki végjátékot hozó 2021-es Abu-dzabi Nagydíjon lett negyedik.

Az elmúlt hetek átigazolási híreiben Cunoda neve is felmerült, aki a mezőny második felének több pilótát kereső csapatának radarján is szerepelhetett, a 24 éves japánt azonban immár lehúzhatjuk a listáról. Más kérdés, hogy mi lesz a sorsa 2026-ban, amikortól az őt szintén támogató Honda már nem a Red Bull két csapatát, hanem az Aston Martint fogja ellátni erőforrásokkal.