back to top
KezdőlapFormula 1Russell csodarajtja és Norris agresszív taktikája sem tudta megállítani Verstappent Barcelonában

Russell csodarajtja és Norris agresszív taktikája sem tudta megállítani Verstappent Barcelonában

-

Max Verstappen nyerte a Spanyol Nagydíjat, de a hollandot ismét megdolgoztatták a 25 pontért: a startnál a 4. helyről induló pilóta lőtt ki az élre, Lando Norris pedig a taktikája révén tartotta végig nyomás alatt a Red Bullt. Lewis Hamilton idén először a dobogón.

Miután szombaton megszerezte F1-es karrierje második pole-ját, Lando Norris állhatott fel a rajtrács élére a Spanyol Nagydíjon, mögötte Max Verstappennel, Lewis Hamiltonnal és George Russell-lel. Az első kanyar utáni vezetés megtartását előzetesen Norris is kulcsfontosságúnak gondolta, s a Mercedesek is bízhattak a szélrányék hatásában a start utáni hosszú sprinten.

És valóban bőven hoztak kavarodást és eseményt a rajt első pillanatai az élmezőnyben. Norris azonnal jobbra húzta az autót, hogy rázárjon Verstappenre, a holland pedig olyannyira a pálya belső szélére szorult, hogy jobb oldali kerekeivel egy rövid időre még a fűre is lekényszerült. A tempója viszont ezt nem igazán sínylette meg, a célegyenes végéig ott tartotta magát Norris mellett, a belső íven – végül azonban Russell kívülről mindkettőjük elé bevágott!

A második sorból induló két Mercedes közül ugyanis a fiatalabb brit tudta megvalósítani a remélt taktikát. Azonnal faképnél hagyta Hamiltont, majd az előtte csatázó kettős szélárnyékát is kihasználva a legjobb helyre pozícionálta magát az egyenes végére, s a 4. rajthelyről indulva tudott elsőként befordulni. Hamilton elrugaszkodása ehhez képest egészen szörnyen sikerült, métereken belül mindkét Ferrari is előtte volt már. Az első kanyarkombináció végére a jobb helyezkedés révén tudta visszavenni a negyedik helyét, miközben a Ferrarikat akadályozták az előttük állók.

Russell mögött Verstappen következett, Norris a pole-ból a harmadik helyre esett vissza. Két kör elteltével azonban ismét változás történt az élen. „Talán ez lehet a legjobb esélyünk” – hallhattuk mérnöke sugalmazását a csapatrádióban a harmadik kör megkezdésekor, Verstappen pedig ezzel összhangban akcióba is lépett. A DRS segítségével megérkezett Russell nyakára, a brit befelé húzódva védekezett, a holland pedig kívül maradva átvette a vezetést.

Az élmezőnyből a 15. körben Russell kezdte meg az első kerékcserék sorát, az elévágás reménye azonban meghiúsult, amikor öt másodperc fölé nyúlt a bokszkiállás időtartama a lassan felkerülő jobb hátsó kerék miatt – a brit így Sainzcal a nyakán tért vissza a pályára. Sainz az első körökben csapattársával, Leclerc-rel is enyhén összeért, miközben megelőzte őt a célegyenes végén, majd érintkezett Hamiltonnal is, amikor a maga kiállása után a brit elment a spanyol mellett.

Ezen alkalommal Sainz a kerékvetőn túlra szorult a 2-es kanyarban, és a pozíció visszaadását remélte Hamiltontól, ám a felügyelők szerint szabályos volt a manőver, Hamilton már a Ferrari mellett volt, amikor a spanyol az elkerülő manőverre kényszerült. „Nem értem, miért van a szabálykönyv, ha nem követjük” – morgolódott Sainz, amikor tudatták vele a döntést.

Norris nem követte le a többiek bokszkiállását, ehelyett hosszúra nyújtotta első etapját a lágy gumikon, ezzel támadásra rendezkedett be. Csak a 23. körben állt ki az élről a bokszba, és bár ekkorra az ötödik helyre csúszott, frissebb gumijai révén viszonylag könnyen elment Sainz és Hamilton, majd látványos oda-visszaelőzés után Russell mellett is, ezzel visszatért a második helyre.

Norris négy másodpercre csökkentette hátrányát Verstappen mögött, amikor a holland kihajtott második cseréjére. A brit ezúttal nem húzta sokkal tovább, hiszen most fontos volt számára, hogy a Mercedesek előtt térjen vissza a pályára, ami kicsit lassabb cseréje ellenére is éppen sikerült. Az utolsó több mint húsz körre Verstappen, Norris és Hamilton is lágy gumikat kapott, Russellnek azonban kemény keverékeket raktak fel.

Norrisnak immár nem volt komoly gumielőnye, és bár 8 másodperces hátrányát gyorsan lefaragta 5-re, az utolsó tíz-tizenöt körre állandósult a különbség az első két helyezett között. Verstappen, bár ezúttal sem könnyedén, de a Spanyol Nagydíjat is megnyerte Norris előtt – a legutóbbi hat futamból ötször is ők ketten végeztek az első két helyen.

Hamilton megszerezte idei első dobogóját, miután megelőzte a harmadik helyért a kemény gumikon haladó Russellt, és ugyanilyen stratégiai különbség eredményezett helycserét mögöttük Leclerc és Sainz között is. Piastri a hetedik, Gasly és Ocon révén pedig ismét mindkét Alpine pontot szerzett. A két francia Sergio Pérezt követte a célban – a mexikói a 11. helyről nem tudott komoly előrelépést tenni, végül három kerékcserével fejezte be a versenyt, s az utolsó körben vette el a 8. pozíciót Gaslytól.

A versenynek egyetlen kiesője sem volt.

A Spanyol Nagydíj végeredménye: