back to top
KezdőlapFormula 1Verstappen így változtatna a 2026-os autókon

Verstappen így változtatna a 2026-os autókon

-

Max Verstappen elárulta, hogy miket alakítana át a 2026-ban érkező vadonúj versenyautókon. A holland pilóta szerint a könnyű, agilis autók eléréshez 30 kilogrammos súlycsökkentés helyett legalább 100-150-re lenne szükség.

Az FIA még a Monacói Nagydíj előtt mutatta be a nagyközönségnek a 2026-os autók prototípusát, illetve az arra vonatkozó szabályok egy részét is prezentálta. Az új konstrukció valamelyest keskenyebb és alacsonyabb lesz az elődjéhez képest viszonyítva.

Megszűnik a DRS, összemennek az autók – bemutatták a 2026-os F1-es szabályokat

A súlycsökkentésnek összességében pozitív fogadtatása volt a versenyzők körében, miután a mezőny túlnyomó többsége már évek óta azt hangoztatja, hogy könnyebb autókkal szeretnének versenyezni.

Azonban a súlycsökkentésnek hátrányai is lehetnek. A csapatok már a mostani szabályrendszerben is csak nagy nehézségek árán tudták elérni a súlyhatárban megszabott értéket, de még mindig vannak olyanok, akik ezen érték felett vannak, és körönként értékes tizedmásodpercektől esnek el emiatt. Verstappen attól fél, hogy ez komoly problémákhoz is vezethet.

„Nehéz lesz mindent megvalósítani, de meglátjuk, hogy miként alakulnak majd a dolgok – árulta el a Red Bull holland kiválósága. – Szerintem még mindig vannak olyan csapatok, akik a túlsúly miatt szenvednek, és a 30 kilogramm mínusz még csak ezután következne. Tisztában vagyok azzal, hogy változni fognak a dolgok, de nem gondolom azt, hogy a 30 kilogrammos csökkentés lesz a jó megoldás.”

„Legalább 100-150 kilót kellene lefaragni. Nyilvánvaló, hogy ezt jelen keretek között nem lehet kivitelezni, de szerintem nagy szükség lenne arra, hogy ezt fontolóra vegyük. Szerintem így sokkal gyorsabbá tehetők lennének az autók, és könnyebben is mozognának a kanyarokban. A súly növekedésével a biztonság is nagyobb lett, ami remek dolog, de biztos vagyok benne, hogy másik út is létezik. Ez csak attól függ, hogy a szabályokba mit írnak.”

A DRS 2026-tól megszűnik, azonban lesz egy rendszer, ami a helyébe lép, és hasonló módon működik majd: az egy másodpercen belülre került üldözők extra energiafelhasználásra lesznek jogosultak, amit a következő kör során saját döntésük szerint beosztva használhatnak fel. A háromszoros világbajnok Red Bull pilóta még nem tudja, hogy az új megoldás mennyire lesz majd hatékony éles körülmények között.

Verstappen már gyerekként megfertőződött Alonsóval, aztán ugyanolyan lett, mint ő