back to top
KezdőlapFormula 1Verstappen szerint kritizálói tévednek, nem csinált olyat, amivel már Räikkönent is felbosszantotta

Verstappen szerint kritizálói tévednek, nem csinált olyat, amivel már Räikkönent is felbosszantotta

-

Az Osztrák Nagydíj hajrájában a győzelemért csatázva ütközött egymással Max Verstappen és Lando Norris, és a McLaren részéről úgy vélték, korábban kellett volna megfegyelmezni a hollandot. A címvédő azonban kijelentette, hogy ő bizony nem mozgott a féktávon.

A McLaren csapatfőnöke, Andrea Stella fogalmazott úgy, hogy évekkel ezelőtt kellett volna megzabolázni Verstappent, aki mindig híresen keményen kapaszkodott a pozíciójába, és ezek során több alkalommal átlépte a tisztességesnek tekinthető védekezés határvonalát.

„Úgy vélem, a világ teljes lakossága tudja, ki a felelős, kivéve néhány embert – nyilatkozta. – Azonban a probléma emögött az, hogy ha az ember nem beszél őszintén az ilyen dolgokról, akkor újra és újra előjönnek. Ma is előjöttek, mert korábban nem beszéltek róla megfelelően. Amikor Lewis [Hamilton] ellen voltak csatái, akkor keményebben kellett volna megbüntetni.”

Ezzel a 2021-es világbajnoki küzdelem vitatott megmozdulásaira utalt, amelynek hajrájában Brazíliában és Szaúd-Arábiában Hamilton ellen alkalmazott kifogásolható manővereket. De emlékezhetünk, hogy pályafutásai korai szakaszában is gyakran magára haragította ellenfeleit, akiket azzal bosszantott és sodort veszélyes helyzetbe, hogy a féktávokon mozgolódott a Red Bulljával (miközben megúszta a büntetést): 2016-ban a Magyar és a Belga Nagydíjon Kimi Räikkönen ellen csinálta ezt, a finn rádióüzenetben kifejezett dühe például ebben a videóban hallható. Ugyanebben az évben Japánban Hamiltont terelte le, míg 2018-ban a Daniel Ricciardóval történt híres bakui ütközés során védte a pozícióját vitatható módon. Verstappen azonban állítja, hogy Norris ellen nem csinált ilyesmit.

Verstappen még nem akar beszélni Norrisszal, szerinte a csapat hibái vezettek az ütközéshez

„Kívülről nézve nehéz látni, mikor fékezek. Tudom, hogy régen sokat panaszkodtak erre, de most mindig azelőtt kormányoztam, hogy fékeztem volna – jelentette ki a Sky-nak nyilatkozva. – Könnyű rámondani kívülről, hogy mozogtam a féktávon, de az autó vezetője ezt jobban tudja.”

„Mindenkinek meglehet a saját véleménye.”

Norris ugyanakkor mérgesen reklamálta, hogy Verstappen a fékezés során irányt váltott, és ha ezt nem ismeri be, elveszti a tiszteletét iránta. A sportfelügyelők tízmásodperces büntetést osztottak ki a hollandnak, aki Norrisszal ellentétben legalább célba ért és tovább tudta növelni az előnyét a bajnokságban.

Verstappen azóta többször átrágta magát az eseményeken és újra kifejtette a véleményét. „Kicsit több időm jutott rá, hogy megnézzem, mi történt. Úgy látom, az első néhány támadási kísérlete messziről érkezett. Úgy érzem, szerencsétlenül alakult, amikor összeértünk. Az autóban ülve mindenki felteszi a kérdést, hogy valamit rosszul csinált-e, hagyott-e elég helyet” – idézte őt a GPblog.

„Lehet vitatkozni, mi számít egy autó szélességnyi helynek, de úgy gondolom, hagytam ennyit a fehér vonalig. Keményen versenyzünk. Nem fogok két autó szélességnyi helyet hagyni, mert akkor a kanyar kijáratánál megelőz. Szerintem keményen kell harcolni a győzelemért. Mivel barátok vagyunk, nem akarunk ütközést, de sajnos ez történt. Ez is része a versenyzésnek, noha nem kellemes.”

A háromszoros bajnok emellett többször hangoztatta, hogy a Red Bull bokszutcai hibája is közrejátszott a balesetben, a csapat részéről pedig elismerték, jelezniük kellett volna a pilótának, hogy Norrist vizsgálják a felügyelők, vagyis Verstappen akár el is engedhette volna a britet.

Alonso körül tovább fogy a levegő az újabb büntetéssel