back to top
KezdőlapFormula 1Verstappen szerint amiatt jó még a Red Bull, mert ő noszogatja a...

Verstappen szerint amiatt jó még a Red Bull, mert ő noszogatja a mérnököket

-

Max Verstappen nem hajlandó elfogadni azt a felvetést, hogy a Red Bull már elérte a fejlesztési plafont, és emiatt a csapatnak lassan meg kell barátkoznia a vezető szerepe elvesztésének gondolatával.

Márciusban még úgy tűnt, a Red Bull újabb domináns szezonnal fejelheti meg tavalyi, példátlanul lehengerlő formáját, ám az eltelt néhány hónapban a Ferrari, a McLaren, és mostanra a Mercedes is bizonyítékát adta annak, hogy képesek megszorongatni és akár le is győzni a címvédőt. Lando Norris a Spanyol Nagydíj után azt mondta, még a bajnoki címet is elérhetőnek tartja.

Norris megérezte az esélyt, bejelentkezett az idei bajnoki címre

Általános vélekedés a paddockban, hogy noha a Red Bull mindenkinél jobban fel tudott készülni a 2022-es új technikai kihívásokra, a jelenlegi szabályrendszer harmadik évére már „megközelítette a plafont”, képtelen hasonló ütemben fejlődni, mint a riválisok.

A Red Bull főmérnöke, Paul Monaghan ennek leírására a matematikából ismert aszimptota kifejezést használta, amikor egy függvény grafikonja egyre lassabb tempóban közelít a határértékhez, soha el nem érve azt.

„A szabályok is megkötik a kezünket, a költséglimit is megköti a kezünket. A végtelenségig tudnék emiatt panaszkodni. El kell döntenünk, hogy mennyi erőforrást fektetünk 2025-be, hogy eközben még legyen időnk felkészülni 2026-ra is” – idézi az Autosport Monaghant.

Verstappen azonban nem annyira a matematikai törvényszerűségek, inkább a motiváció és az önbizalom erejében hisz. Szerinte ha a Red Bull elveszíti pozícióját a mezőny élén, az csak azért lesz, mert a csapat beletörődik a sorsába.

„Tavaly rendkívül domináns évünk volt egészen az utolsó versenyig, idén viszont minden nehezebbnek tűnik, és ezt be kell ismernünk magunknak. Mondhatná a csapat, hogy ez a normális, de én nem gondolom, hogy ez normális. Mindig jobbnak kell lennünk. Mondhatnám én is, hogy minden rendben, hiszen győztünk, de nem így állok hozzá” – fogalmazott a holland Spielbergben.

„További kemény munkára van szükségünk. Ha azt hisszük, hogy ez így rendben van, a többiek meg fognak előzni minket. Pillanatnyilag nyilvánvaló, hogy nem sikerült akkora lépéseket tennünk, mint másoknak.”

„Minden nap dolgozok a mérnökökkel, és azon vagyok, hogy a fejlesztések minél korábban megjöjjenek. Szabad kritikusnak lennem. Ha úgy búcsúznék el, hogy »minden rendben, találkozunk jövő csütörtökön«, akkor nem sokáig mennének jól a dolgok. Természetesen hiszek abban, hogy folytatni tudjuk az autó továbbfejlesztését, de ennek látnunk kell a gyümölcsét, amint az új elemek felkerülnek rá az elkövetkező hétvégéken.”

Az extra befektetett munka egyik jele volt a Spanyol Nagydíj előtt Verstappen imolai tesztje, hiszen felettébb szokatlan, hogy egy aktív F1-es pilóta, pláne az uralkodó világbajnok pályára vigye a csapat két évvel korábbi autóját, ezáltal próbálva megoldást találni a problémáikra.

Verstappen szokatlan tesztjén próbálta megoldani súlyos problémáját a Red Bull