back to top
KezdőlapFormula 1Visszatért a gyilkos Verstappen, vagy igazából soha nem is ment el?

Visszatért a gyilkos Verstappen, vagy igazából soha nem is ment el?

-

Max Verstappenre szidalmak áradata zúdult az Osztrák Nagydíjon bemutatott versenyzése miatt, és a Forma–1 legelismertebb szakértői közül is számos azon a véleményen van, hogy – egyelőre csak erre a versenyre, de ki tudja, mi lesz a folytatásban – visszatért a legutóbb 2021-ben látott Verstappen. De megváltozott egyáltalán valaha a holland klasszis? 

Sokak szerint Max Verstappen semmit sem tanult a 2021-ben történtekből, és ugyanúgy versenyzett az elmúlt hétvégén Lando Norrisszal, ahogyan tette azt Lewis Hamilton ellen az első világbajnoki évében. Tény, hogy a holland klasszis az Osztrák Nagydíjon több alkalommal is irányt váltott féktávon a hármas kanyarban, miközben próbálta maga mögött tartani a McLarent, ez pedig az a fajta harcmodor, ami már jóval 2021 előtt is többször bajba sodorta, és azóta miatta hozták az ezt tiltó szabályt. Ugyanakkor a végül az ő és Norris ütközését eredményező mozdulatsor során nem történt fékezés alatti irányváltás, akkor Verstappen egyszerűen csak nem egyenes vonalban kezdett lassítani, majd akkor is folytatta a balra húzódást, amikor Norris bement mellé.

Az ütközés:

A címvédő a szabály szövegének ezzel együtt nem tett eleget, ugyanis nem hagyott egy autónyi helyet a fehér vonalig, így jogosan büntették meg, ám az azért túlzó állításnak tűnik, hogy ezzel a Hamilton elleni csaták során néhány manőverére jellemző agresszivitást idézte meg, főleg úgy, hogy Norrisnak lett volna lehetősége elkerülni a kontaktot. Hogy miért nem tett így, arról testvéroldalunkon írtunk.

Verstappen ugyanakkor kétségtelenül olyan mértékű agressziót mutatott, amit az utóbbi bő két évben csak nagyon ritkán, ezért noha a 2021-es szezon utolsó részében látott, olykor minden mindegy alapon végrehajtott bevetődéseket, letereléseket, fékteszteket és egyéb nyalánkságokat nem ismételte meg, feltűnően máshogy vezetett, mint az azóta eltelt két és fél idényben.

Verstappen szerint kritizálói tévednek, nem csinált olyat, amivel már Räikkönent is felbosszantotta

Tavalyelőtt hirtelen megváltozott minden

A 2022-es szezon elején mintha egy új Verstappent láttunk volna. A Mercedesnek nem sikerült megfelelően alkalmazkodnia az új szabályokhoz, így a helyüket a kirobbanó formában kezdő Ferrari vette át, Lewis Hamilton helyébe pedig Charles Leclerc lépett. A kontraszt pedig ordító volt aközött, ahogy Verstappen néhány hónappal azelőtt Hamilton, és ahogy a 2022-es Bahreini vagy Szaúd-arábiai Nagydíjon Leclerc ellen versenyzett, pedig utóbbi két futamon is a győzelem volt a tét. A sportszerűség határát súroló, azt olykor túl is lépő manőverek helyett végletekig sportszerű csaták jellemezték az új érát, amelyek során Leclerc és Verstappen nem is került olyan helyzetbe, hogy a másiknak lehetősége legyen kétes manővert végrehajtani.

És nemcsak ezen a két versenyen nem láthattunk a 2021-eshez hasonló agresszív versenyzést Verstappentől, hanem később sem. Pedig időről időre akadtak olyan versenyszituációk, amelyekben meglett volna a lehetősége a keménykedésre, de nem keménykedett. George Russellt például alighanem kiszoríthatta volna a Spanyol Nagydíj egyes kanyarjában, de Lewis Hamilton mellett is megpróbálhatta volna ott tartani az autót Kanadában, vagy Carlos Sainz mellé is megkísérelhetett volna visszavetődni a brazíliai sprinten, de minden alkalommal engedett. Mindössze két olyan szituáció adódott a teljes szezon során, amelyben kitette a könyökét: a Brit Nagydíj második rajtja után Leclerc ellen, illetve Brazíliában Hamilton ellen. Utóbbiból ütközés lett.

Max Verstappen, Lewis Hamilton, Interlagos
Verstappen a 2022-es Sao Pauló-i Nagydíjon újra elővette kemény énjét / Fotó: Chris Graythen/Getty Images / Red Bull Content Pool

A Leclerc elleni silverstone-i keménykedéssel nem volt probléma, hiszen Verstappené volt a belső ív, Leclerc pedig kívülről próbálkozott, így neki kellett engednie, a Hamiltonnal történt csattanásnál a felügyelők azonban úgy ítélték meg, hogy a holland volt a hunyó, és túl optimistán próbálkozott. Ettől az egy esettől eltekintve Verstappen 2022-ben más versenyző képét mutatta, főként alighanem azért, mert nem is volt szüksége az agresszív énjére. A szezon elején Leclerc ellen ugyan még kiélezett volt a csata, és három futam alatti két műszaki hibából adódó kiesés után úgy tűnt, a Red Bull bajban lehet, de aztán a Ferrari és a monacói pilóta (mikor melyikük) hamar elkezdte maga alatt vágni a fát, Verstappen számára pedig nyilvánvalóvá vált, hogy a mezőny legjobb autójában ülve felesleges extra kockázatot vállalnia.

Csak Pérez ellen keményített be

Amennyiben az előbbi mondat igaz volt 2022-re, még inkább az lett 2023-ra, hiszen tavaly már a szezon kezdetekor nyilvánvalóvá vált, hogy Verstappennek nem lesz ellenfele. Az immár kétszeres világbajnok ezért aztán továbbra sem volt rákényszerülve az agresszív harcmodorra, viszont alkalmanként így is elővette azt. Például az Osztrák Nagydíj sprintjének elején, ahol nagyon agresszívan szorította ki saját csapattársát egymás után két kanyarban is, miután Pérez kitette őt a fűre. Ez az epizód megmutatta, hogy Verstappenből továbbra is nagyon könnyű előcsalogatni a rámenősséget, pláne, ha a csapattárs keménykedett, akinek 2022-es monacói húzása alighanem örökre tüskét hagyott a hollandban.

Ez az attitűd viszont hamar tovatűnt. Másnap, a versenyen például az sem zavarta őt, hogy mindkét Ferrari kiterelte a hármas kanyar előtt a kerékvetőre, pont úgy, ahogyan ő tette azt az idén Norrisszal, csak a brit nem működött együtt. Persze Verstappen tavaly pontosan tisztában volt vele, hogy a gumielőnyének köszönhetően előbb-utóbb biztosan fog tudni előzni, és valójában nincs versenyben a vörös autókkal, így nem is éri meg agresszívnak lennie.

Forma-1, Osztrák Nagydíj 2023, szombat, rajt
Pérezzel is kemény volt a 2023-as ausztriai sprinten / Fotó: Gergely Makai Photography

És persze a riválisok sem igazán keménykedtek vele, amire jó példa a Brit Nagydíj, amelyen Lando Norris jóformán elengedte, amikor az első helyen haladva barátja megérkezett mögé. Nyilván nem is lett volna értelme megpróbálni feltartani a gyorsabb Red Bullt, de akkor is látványos volt ez a fajta „úgyis megelőz, inkább nem lassítom le magam” hozzáállás, ami Norristól az USA Nagydíjon is tetten érhető volt. Így aztán az egész tavalyi szezonban a Pérez elleni két leterelés volt az egyedüli kemény megmozdulás Verstappentől, ha nem vesszük ide a Leclerc elleni Las Vegas-i rajtot, amelynél a holland a bukótérbe kergette a monacóit. Ez az eset viszont kicsit kilóg, mert nem a leterelés volt a cél, pusztán meglepte Verstappent, hogy mennyire nem tapad az aszfalt az ideális ív mellett.

Eddig az idén sem kellett agresszívnak lennie

Ráfordulva az idei évre, a Red Bull uralma kitartani látszott, így semmi nem indokolta, hogy Verstappen elkezdjen a könyökeit kitéve versenyezni, az utóbbi két hónapban azonban egyre inkább körvonalazódott, hogy ez az idény jóval nagyobb kihívás elé állítja a bikás istállót, mint az utóbbi kettő. Mostanra pedig egyértelműen a McLaren lépett elő az első számú kihívóvá, olyannyira, hogy a wokingiak pályától függetlenül képesek felvenni a versenyt a Red Bull-lal, amelynek ezzel együtt jelentős előnye van mindkét pontversenyben.

Az ausztriai csörte így semmiképpen nem volt élet-halál kérdés a hollandnak, viszont a győzelem volt a tét, ami önmagában kiválthatja a keményebb harcmodort. Mivel Verstappen az utóbbi két idényben egyszer sem (!) került olyan helyzetbe, hogy egy verseny hajrájában a győzelemért támadták volna, nem is tudhattuk meg, hogy a dominancia éveiben miként reagál erre. Valószínűleg most sem, vagy csak részben szólt annak a stílusa, hogy ki támadta, és bárki ellen hasonlóan agresszívan vezetett volna ebben a helyzetben. Így lehet, hogy a „régi” Verstappen soha nem ment el, csak téli álmát aludta, és amikor 2021 óta először szükség volt rá, újra előbújt a barlangjából.

Verstappen tényleg semmit nem változott, vagy csak minden szakértőből előbújt a szurkoló?