back to top
KezdőlapFormula 1Vizsgálódáshalmok: Hamilton és az emelő, Cunoda és a csúnya beszéd, Verstappen és...

Vizsgálódáshalmok: Hamilton és az emelő, Cunoda és a csúnya beszéd, Verstappen és a lassúhajtás

-

Az Osztrák Nagydíj időmérő edzése azon fajták közül való, amely után nem a vasárnapi küzdelem előrelátható izgalmai, hanem az FIA vizsgálódásai generálják a fő beszédtémát. Az ügyek pedig ezúttal felettébb változatosak. 

A legnagyobb port Oscar Piastri törölt körideje kavarta a paddockban az időmérő után: nemcsak az ausztrál pilóta, hanem a McLaren is helytelennek tartja a döntést, ezért óvást nyújtottak be az eredményre – ítélet az este későbbi szakaszában várható. 

A pole-t megszerző Max Verstappent is vizsgálták, de kattintásvadászat cselekményével vádolható, aki ebbe azt látta bele, hogy veszélybe került volna a Red Bull pilótájának eredménye. Verstappent ugyanis csak amiatt vették elő, mert túl lassan haladt a pályán az utolsó Q3-as kivezetőköre során. Ilyen vétségek mostanság szinte minden hétvégén akadnak, és még ha bűnösnek is találják a pilótát, akkor sem kap az eredményére befolyással lévő büntetést. Most Verstappen esetében semmilyen szankciót nem találtak indokoltnak a felügyelők, mivel megállapították, hogy a holland senkit nem akadályozott azáltal, hogy az előirányzott maximális időn túl fejezte be a körét, és más autók is hasonló nagyságú szabad teret igyekeztek kialakítani maguk előtt, mint ő. 

Lewis Hamilton eközben amiatt került a felügyelők kereszttüzébe, mert nem egyedül, hanem autója hátsó emelőjének a társaságában készült elindulni a bokszkijárat felé az első Q3-as menetéhez. A csapat azonban már az garázs elöli indulás pillanatában értesítette Hamiltont, hogy álljon meg, levették Mercedeséről az oda nem illő kiegészítőket, így különösebb dráma nélkül elhárult a veszély. Hamilton az időmérő utáni interjúk idején még mit sem tudott a vizsgálódás tényéről, de végül nem is ő ütötte meg vele a bokáját: a Mercedes 5000 eurós pénzbírságot kapott a veszélyes kiengedés miatt. 

Cunoda Jukival is a bokszutcában történt egy egészen más jellegű vétség, ami felkeltette az FIA figyelmét. Az RB japán pilótája a Q1 végén szeretett volna kihajtani a bokszutcából, ám várakoznia kellett az ott feltorlódott autósor mögött. Ekkor hagyta el a száját az előtte állókat minősítő káromkodás, amiben a “retardált” szót is használta, s alighanem ennek kapcsán merült fel a Nemzetközi Sportkódex 12.2.1 (k) pontjának megsértése, amely szerint a résztvevőknek tilos olyan módon megnyilvánulniuk, ami sértő az FIA-ra és tagjaira nézve, vagy szembemegy a sport érdekeivel és értékeivel. 

FRISSÍTÉS: A japánt komolynak számító, 40 000 eurós pénzbírsággal sújtottak. Ennek most csak az egyik felét kell befizetnie, a másik felét felfüggesztették, s ha idén már nem követ el hasonló vétséget, elengedik.

A felügyelők indoklásában olvasható Cunoda védekezése, ami felettébb érdekes. 

“A meghallhatás során a versenyző bocsánatkérő magatartást tanúsított, és elmondta, hogy mivel nem az angol az anyanyelve, nem is volt tisztában az edzés végéig azzal, hogy mit jelent angolul az a szó, amit használt. Azt mondta, hogy megrémült, amikor megtudta. Ő máshogyan értelmezte ezt a szót, de elismerte, hogy ez nem mentség arra, amit tett.”