back to top
KezdőlapFormula 1Wolff akkora hibát vétett, hogy az majdnem a Mercedes győzelmébe került

Wolff akkora hibát vétett, hogy az majdnem a Mercedes győzelmébe került

-

Komoly önkritikát gyakorolt az Osztrák Nagydíj leintése után Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke, amiért a Verstappen–Norris-balesetet követő kitörő örömében óvatlan pillanatban küldött motiváló rádióüzenetet George Russellnek. 

Amikor az élen haladó kettős az ütközés nyomán egyaránt defektet szedett össze, Russell örökölte meg a vezetést hét körrel a verseny vége előtt. A britnek végül úgy is sikerült biztonságos távolságban maga mögött tartania Oscar Piastrit a leintésig, hogy a McLaren lágyabb gumikon üldözte, de ezzel együtt is át kellett élnie egy igencsak veszélyes pillanatot, amibe ráadásul saját főnökének figyelmetlensége sodorta. 

“Hirtelen Toto belekiáltotta a fülembe, hogy ezt megnyerhetem, én meg majdnem összetörtem az autót, amikor meghallottam azt a hangos kiáltást – fedte fel Russell a verseny utáni sajtótájékoztatón. – De szerintem ez is csak a szenvedélyről árulkodik, amiben mindannyian osztozunk, néhány nehéz év után pedig jó érzés visszatérni a dobogó tetejére.” 

Russell már a kivetítőt látva is reménykedett, hogy ölébe hullhat a győzelem

Wolff utólag maga is felismerte a hibáját, hiszen a csapatok mindig nagy gonddal választják meg azokat a pillanatokat, amikor a biztonságosan beszélhetnek a pilótájukhoz, általában az egyenesekben. A csapatfőnök azonban ezt most elmulasztotta. 

“Úgy hiszem, hogy jól ismerem a versenyzőinket, és hogy mire van szükségük bátorításhoz vagy a fókuszáláshoz, hiszen sok időt töltök velük. Ismerem az egésznek a pszichológiáját. De ez a mostani egyszerűen a leghülyébb dolog volt, amit a Mercedesnél töltött 12 évem alatt elkövettem. Örökké szégyellni fogom magam miatta, mert mindig figyeljük, hogy mikor beszélünk a versenyzőhöz, és féktávokon vagy gyors kanyarokban sohasem tesszük. Én azonban most nem figyeltem a GPS-t, csak megláttam, hogy az a kettő kiütötte egymást, és az érzelmektől vezérelve megnyomtam a gombot” – fogalmazott az osztrák. 

“Akár ki is ejthettem volna őt a versenyből ezzel az üzenettel. El tudom képzelni, milyen érzés lehetett. De én ilyen érzelmes ember vagyok. Szeretem azt látni, amikor a csapat jól teljesít, amikor Lewis és George jól teljesít. Egyszerűen elragadtattam magam, de tényleg nagyon kellemetlen volt.” 

Wolff korábban valóban beszélt arról, hogy szabadidejében pszichológiai és menedzseri feladatokkal foglalkozó könyvek segítségével képzi tovább magát, ennek is tulajdonította, hogy immár 8-10 évvel ezelőtt sikeresen tudta kezelni Lewis Hamilton és Nico Rosberg csapaton belüli rivalizálását.