back to top
KezdőlapFormula SportFormula 2A tündérmese folytatódik: öt éve majdnem amputálták a lábát, most visszatért az...

A tündérmese folytatódik: öt éve majdnem amputálták a lábát, most visszatért az F2-es dobogóra

-

Juan Manuel Correa súlyos sérülésekkel élte túl az Anthoine Hubert életét követelő Forma-2-es balesetet 2019-ben Spában, mostanra pedig nemcsak felépülnie sikerült, de Barcelonában vissza is küzdötte magát arra a szintre, ahol a tragédia előtt jegyezték őt.

Az ecuadori-amerikai pilóta öt évvel ezelőtt még a Sauber juniorversenyzőjeként töltötte első szezonját a Forma-1 előszobájában, az a spái baleset a Raidillonban viszont átformálta az életét és a karrierjét. Miközben Hubert életét már nem lehetett megmenteni, Correának a jobb lába roncsolódott súlyosan, s eleinte még annak amputálása is felmerült.

Végül erre szerencsére nem volt szükség, a pilóta másfél éves rehabilitáció után teljesen felépült, s 2021-ben egy szinttel alacsonyabban, a Forma-3-ban kezdte el újra felépíteni a karrierjét. Itt is volt már egy szép pillanata, amikor 2022-ben Zandvoortban egy második hellyel megszerezte visszatérése óta első dobogóját, s bár a szezonja összességében nem volt kimagasló, 2023-ra felléphetett, visszatérhetett az F2-be.

Tavaly csak 19. lett összetettben a Van Amersfoort Racingnél, idén pedig a DAMS-nál sem indult jól a szezonja, de ezen a hétvégén, Barcelonában összejött az első F2-es dobogó is 2019 óta – igaz, kétszer kellett azt kiharcolnia. A szombati sprintversenyen már harmadikként ért célba, át is vehette a trófeát a pódiumon, utólag azonban öt másodperces időbüntetést kapott sorozatos pályaelhagyásokért (ezt a büntetést nagyon bőkezűen osztogatták a mezőnyben), így végül csak a nyolcadik helyen rangsorolták.

A második futamon aztán ismét nagyot menetelt, s köszönhetően a verseny végére kapott, a riválisainál frissebb gumijainak, ismét a harmadik helyig kapaszkodott fel.

Az első barcelonai versenyt az Alpine juniorja, Victor Martins nyerte, a másodikat pedig az Aston Martin nevelőprogramjához tartozó Jak Crawford. A legnagyobb figyelem által övezett Prema továbbra is küszködik az új autóval, Andrea Kimi Antonelli és Oliver Bearman hat versenyhétvége tizenkét futama után is dobogó nélkül állnak – az olasz a 9., a brit csak a 16. a pontversenyben. A bajnokságot az észt Paul Aron vezeti annak ellenére, hogy idén még egy versenyt sem nyert.