back to top
KezdőlapFormula 1Isola: A csapatoknak is el kell fogadni a 2020-as abroncs tervezetet

Isola: A csapatoknak is el kell fogadni a 2020-as abroncs tervezetet

-

Mario Isola újfent felszólalt a Pirelli nevében, és tagadta azokat a feltételezéseket, miszerint az olasz cég 2019-es komponensei csak a Mercedesnek kedveznek.  Az abroncsokat gyártó vállalat F1-es képviselője elmondta, az összes csapat elégedett volt a változtatásokkal, mindaddig, míg az Ezüst Nyilak egyeduralkodóvá váltak a gumikezelés terén is. Az újabb elégedetlenségi hullámot el szeretné kerülni a Pirelli, ezért úgy vélik, a csapatoknak is bele kell egyezni a 2020-as abroncs tervezetbe.

Helmut Marko és a Red Bull vezetésével záporoztak a kritikák a Pirelli felé, az osztrák szakember még is gyanúsította a sportág hivatalos gumiszállítóját azzal, hogy a vékonyabb oldalfalú abroncsok bevezetésével, a regnáló világbajnok istállót akarták segíteni. Marko elmondta, amíg 9 csapat szenved, és próbálja megérteni a gumikat, addig egy alakulatnak semmi problémája sincs és vígan nyeri a futamokat.

,,Minden csapat ugyanolyan kiszolgálást és ugyanolyan abroncsokat kap. Leteszteltük a komponenseket tavaly Abu Dhabiban, akkor mindenki elégedett volt, sőt még a téli teszt időszak, valamint az első futam után sem érkezett semmilyen panasz a gumikra. Ám pár verseny elteltével egyesek elkezdték azt hangoztatni, hogy az abroncsok okozzák a problémáikat. –nyilatkozta Isola az esetre reagálva.

Az Osztrák Nagydíjon tartottak is egy szavazást a gumikérdéssel kapcsolatban, ám egyenlő arányban voksoltak a változásra és a jelenlegi abroncsok megtartására (5 alakulat  szavazott a cserére és 5 ellene), ennek tükrében viszont az FIA nem adhatta ki a Pirellinek azt a parancsot, hogy változtassanak a komponenseken, ugyanis a szabályok szerint a csapatok 70%-nak kellet volna a cserére szavazni.

,,Nem lett volna fair most cserélni és hátrányba hozni azokat a csapatokat, akik a változás ellen szavaztak. Ha új célokat szeretnénk kitűzni jövőre vagy 2021-re, akkor örömmel állunk neki ezek megalkotásának azzal a feltétellel, hogy mindenki részt vesz abban a folyamatban, mikor meghatározzuk, azt milyen irányba szeretnénk haladni. Mikor személyesen beszélgetek a csapatokkal, akkor 10 különböző véleményt hallok, azonban nem csinálhatunk személyre szabott abroncsokat, mindenkinek ugyanolyan terméket kell kapnia. Tehát, nem mehetünk el ezek megalkotása kapcsán minden irányba, együtt kell meghatározni merre akarunk tovább menni.”