KezdőlapFormula 1A Honda kicsit aggódik az elektromos irányzat miatt

A Honda kicsit aggódik az elektromos irányzat miatt

-

A Forma-1 lassan válaszúthoz érkezik, mivel a hagyományos üzemanyagokat egyre inkább üldözik, és a világ környezettudatosabb alternatívát vár el a járművek működtetésére.

Egyre több ország tiltja be a fosszilis üzemanyagot használó járműveket, 2030-2040-től teljesen. Vannak azonban városok, melyek előre hozzák a tiltás időpontját. Párizsban, Rómában és Mexikóvárosban például 2024/25-re betiltaná ezeket a járműveket.

Ezen elven jött létre a Formula E is, mely elektromos versenyautókat alkalmaz. Azonban a Forma-1 nem kíván elektromos autókra váltani, ők alternatív üzemanyagokban látják a megoldást. A cél pedig az, hogy az F1 2030-ra karbonsemleges legyen.

A Honda, mely 2021-re már hosszabbított a Forma-1-ben, egyelőre egyedüli gyártóként, elismeri, hogy nagy rajtuk a nyomás az ügyben, hogy elektromos irányba is elinduljanak, ez azonban veszélyeztetheti a még fosszilis üzemanyagot használó F1-es programjukat.

„Beszéltünk a Red Bullal a 2021 utáni folytatásról.” – mondta a japán gyártó F1-es ügyvezetője, Masashi Yamamoto a Motorsport.comnak. „De a másik dolog, amit meg kell fontolnunk, hogy az egész autóipar nagyon nehéz helyzet előtt áll a villamosítás miatt. Sok vállalatnak sokat kell invesztálnia ebbe, szóval nekünk üzleti oldalról is át kell gondolnunk, hogy mennyire hatékony futtatnunk ezt a programot. Ez a lényeg.”

Arra a kérdésre, hogy a Formula E vonzóbb-e emiatt számukra, Yamamoto így felelt: „Nyilvánvalóan érdekel és folytatjuk az információ gyűjtést.”

„De jelenleg csak az F1-re koncentrálunk és nincs semmilyen tervünk a Formula E-ben való szereplésre. Az F1-re kell fókuszálnunk.”