back to top
KezdőlapFormula 1Első részletek a 2021-es motorokról

Első részletek a 2021-es motorokról

-

Fotó: Daimler AG

Megérkeztek az első részletek a 2021-től a Forma-1-ben használandó motorokkal kapcsolatban. Ami körvonalazódni látszik: a hibrid hajtást egyszerűsítenék, és az Alfa Romeo is komolyan érdeklődik!

A Motorsport-Total.com úgy értesült nem hivatalosan a pénteki párizsi találkozó után, hogy amiben nagy az egyetértés a résztvevők között az az, hogy egyszerűsíteni kell a motorokon. A jelenlegi koncepció túl bonyolult, a privát csapatoknak drága, a nézőket meg idegesíti a hang hiánya. A hibridrendszer egyszerűsítésével csökkenhetnének a költségek, ugyanakkor hangosabbá is válna az erőforrás. Egyféle KERS jellegű rendszer azonban maradna, sőt akár egységesítenék is azt. Mario Illien motorguru szerint egy ilyen rendszerrel is elérhető az 1000 lóerős álomhatár, ugyanakkor a fejlesztési költsége 10 millió euró alatt maradhatna. A jelenlegi hibrid-turbók kifejlesztési költsége ennek a tízszerese volt!

A Mercedes, Renault, Ferrari és Honda képviselői mellett jelen volt az ülésen Stefano Domenicali (VW), Harald Wester (Alfa Romeo) és Mario Ilien (Ilmor) is. Ross Brawn a Liberty Mediát, Jean Todt a FIA-t képviselte. Meglepetés vendégként jelen volt Wolfgang Hatz is, aki régebben a Porsche kutatás-fejlesztési programját vezette.

Brawn ugyan kicsit csalódott volt, amiért szerinte kevesen vettek részt a motorgyártók közül ezen a megbeszélésen, ugyanakkor érdemes tudni, hogy a FIA nem volt proaktív az esemény szervezésekor, a gyártóknak maguknak kellett jelezniük a részvételi szándékukat. Ami még kiderült a pénteki napon, hogy az Alfa Romeo egyre komolyabban gondolkozik azon, hogy újra beszálljon a királykategóriába, és ennek a gondolatnak nagy támogatója a FIAT-Chrysler csoport elnöke, Sergio Marchionne.

A VW azért kardoskodik, hogy váltsanak a jelenlegi hat hengeres megoldásról négyre, ami ismerős lehet a régebbi „világmotor” elképzelésből. Amennyiben ez elfogadásra kerülhet, akkor akár az Audi, Lamborghini, vagy a Porsche márkájukkal is beszállhatnak, mert gyakorlatilag csak a jelenlegi WEC-es motorjukat kellene továbbfejleszteni. A Ferrari azonban hallani sem akart régebben ilyesmiről, legalábbis régebben ők kardoskodtak a hat hengerért, még Luca di Montezemolo idejében.