back to top
KezdőlapFormula 1Titkos információt kapott a Renault a másolási ügy ejtése miatt?

Titkos információt kapott a Renault a másolási ügy ejtése miatt?

-

A Mercedes közbenjárása miatt ejthette a Racing Point ügyét a Renault.

A francia csapat elsőként óvott a kanadai-brit alakulat autói ellen, ugyanis meg voltak győződve arról, hogy nem minden szabályos a „rózsaszín Mercedesen”. A Stájer Nagydíj után így az istálló fékhűtői miatt emeltek panaszt, amit az stewardok alaposan meg is vizsgáltak. Mivel az eredmény csak hetekkel később született meg, az addig tartott futamokon megismételte az óvását az enstone-i gárda.

Az ítélet félig-meddig helyt adott nekik, ugyanis a versenyfelügyelők megbüntették a Racing Pointot azért, amiért megsértették a kérdéses elemekkel a sportszabályzatot. 15 konstruktőri pontot levontak tőlük, tovább 400.000 euró befizetésére kötelezték őket. Mivel a technikai szabályzatban foglaltaknak megfeleltek a vitatott alkatrészek, megrovás kíséretében a csapat továbbra is használja azokat. A Renault elsőként nyújtotta be fellebbezését az ítélettel kapcsolatban, sőt szélmalomharcukhoz még a Ferrari is csatlakozott.

A múlt hét közepén azonban történt valami, ugyanis a franciák úgy határoztak, visszavonják a korábbi fellebbezésüket. Döntésüket azzal magyarázták, hogy az FIA-val valamint az F1-el folytatott megbeszélések és szabálymegerősítések mentén elérték céljaikat, így a béke érdekében nem kívánnak tovább harcolni.

Az olasz Corriere della Sera szerint más ügy állhat a háttérben. A lap úgy tudja, hogy Ola Källenius a Daimler vezére felvette a kapcsolatot Luca de Meoval. A két vezető megegyezett abban, hogy nem folytatják a sport érdekében tovább az acsarkodást, ezért vonult végül vissza Cyril Abiteboul és a Renault. Továbbá a lap úgy véli, a franciák sem akartak üres kézzel „távozni”, így a béke érdekében járt nekik valami. Az itáliai média arra gyanakszik, hogy a Renault titkos információkat kapott a csillagosoktól az erőforrásuk optimalizálásával kapcsolatban.

Ez azonnal megmagyarázná azt, hogyan lett hirtelen olyan gyors Daniel Ricciardo és Esteban Ocon egy „motorerő pályán” a hétvégén. A kapott információk azonnali eredménnyel szolgálhattak. Ugyanakkor ez még nem minden, a Mercedes állítólag szorosabbra akarja fűzni a Renault-val való együttműködését az üzleti életben is.