back to top
KezdőlapFormula 1Carey: A Honda az anyagiak miatt hagyja itt a Forma-1-et

Carey: A Honda az anyagiak miatt hagyja itt a Forma-1-et

-

A Honda a pénz miatt fog kivonulni a Forma-1-ből a 2021-es szezon végé. Az F1 vezérigazgatója és a Libery Media vezetője Chase Carey szerint ezért fog véget érni a japán gyártó és a Red Bull kapcsolata a soron következő szezon végén.

„A Hondánál azt a döntést hoztuk, hogy 2050-re teljes mértékben el szeretnék érni a karbon semlegességet,” – állt a japán gyártó hivatalos közleményében, amit még a múlt hónapban adtak ki.

Azonban Carey a Marcanak adott interjújában elmondta, hogy szerinte más dolog áll a Honda távozásának hátterében. „Szerintem a Honda döntésnek az első számú oka a cégen belül történt gazdasági változások. Ez lehetett a legfőbb problémájuk.

Mások azonban azt gondolják, hogy a Honda szimplán nem volt hajlandó még több pénzt elégetni arra, hogy utolérjék az egyeduralkodó Mercedest a jelenlegi motorszabályok keretein belül, ami a tervezet szerint 2025-ig marad érvényben.

„Semmi kétség nem fér ahhoz, hogy egy Forma-1-es erőforrás fejlesztése és gyártása nem egy olcsó mulatság. Véleményem szerint a Honda minden eddiginél nagyobb gazdasági nyomás alá került, ami miatt mérlegelniük kellett a dolgokat és meg kellet hozniuk bizonyos döntéseket.”

Az amerikai üzletember – akinek majd Steffano Domeniaclli fogja átvenni a helyét az F1 élén – pozitív a 2026-tól érkező új motorszabályok kapcsán.

„Rengetegen érdeklődnek az új generációs motorok iránt és nem csak Forma-1-ben szereplő és más gyártók is. Rengeteg támogatást kapunk mindkét féltől, különösen a kívülálló gyártóktól, akik jelenleg nem szerepelnek az F1-ben.”