back to top
KezdőlapFormula 1Van der Merwe: Sosem láttunk még ekkora tüzet

Van der Merwe: Sosem láttunk még ekkora tüzet

-

Mint az már ismert, Romain Grosjean durva balesetet szenvedett a Bahreini Nagydíj első körében.

Az is szinte csoda, hogy túlélte, az pedig végképp, hogy egymaga ki tudott mászni autója lángoló maradványaiból, és látszólag kisebb sérülésekkel megúszta az esetet.

Az orvosi autó másodperceken belül a helyszínen volt, de az autó és a versenyző úgy el volt tűnve, hogy nem tehettek semmit, míg Grosjean elő nem tűnt a lángok közül.

Az orvosi autó vezetője, Alan van der Merwe arról számolt be, hogy éveknek tűnt, míg arra vártak, hogy a versenyző végre megjelenjen.

Grosjeannak végül segítettek gyorsan átmászni a szalagkorláton és biztonságos távolságba menni a lángoktól. Van der Merwe mellett Dr Ian Roberts, az FIA helyettes orvosi delegáltja sietett Grosjean segítségére.

A francia versenyzőt előbb az orvosi autóba ültették, majd kisebb égési sérülésekkel a kezein én bokáján, valamint feltételezett bordatöréssel helikopterrel kórházba szállították.

Van der Merwe elmondta, az FIA embereit is meglepte, hogy ekkora tűz keletkezett az esetből, de emellett méltatta az FIA biztonsági előírásait, melyek gyakorlatilag most megmentették Grosjean életét.

„Sosem láttunk még ilyen tüzet” – idézi van der Merwe-t az Autosport.com. „12 év alatt én sosem láttam, hogy ilyen tüzet okozott volna egy becsapódás.”

„Egy kis idő kellett, míg egyértelművé vált, hogy minek kell következnie. Meggyőződésem, hogy ezek mindössze másodpercek voltak, de éveknek tűntek.”

„De Romain elkezdett maga kiszállni az autóból, ami egészen bámulatos volt egy ilyen baleset után.”

Jól vizsgáztak a biztonsági intézkedések

„Megkönnyebbültünk kicsit, mikor már itt volt, és rendben volt” – folytatta. „Ez is csak azt mutatja, hogy minden rendszer, amit fejlesztettünk, minden kéz a kézben működött: a halo, a korlátok, a biztonsági övek, minden úgy működött, ahogy annak kellett.”

„Ezek közül akár csak az egyik nélkül is, egészen más végkimenetele lehetett volna ennek.”

Az eset után a Haas csapatfőnöke, Günther Steiner a boxutcában meg is köszönte a dél-afrikai munkáját, és megkérte, adja át köszönetét Robertsnek is.

https://twitter.com/F1/status/1333059443483881475/photo/1