back to top
KezdőlapFormula 1Elkészült a bioüzemanyag az F1 számára, már tesztelik a motorgyártók

Elkészült a bioüzemanyag az F1 számára, már tesztelik a motorgyártók

-

A Forma-1 kifejlesztette a 100%-ban fenntartható üzemanyagot, ami fontos lépés a sport számára a fenntartható jövő felé.

A cél, hogy a sport 2030-ra nettó zéró karbonkibocsátású legyen, 2026-ra pedig már új, fenntartható motorok érkeznek. A Forma-1 azonban nem az elektromos irányvonalat nézte ki magának. Inkább speciális, fenntartható üzemanyagot fejlesztettek, melynek első szállítmányát már ki is küldték az F1-es motorgyártóknak tesztelésre.

Az FIA azonban már rövidtávon is elkezdi használni a bioüzemanyagokat, egyre nagyobb százalékban.

A Forma-1 második generációs bioüzemanyaga olyan biohulladékból lett finomítva, melyek emberi és állati fogyasztásra már alkalmatlanok voltak. A motorgyártókat pedig arra kérték, hogy teszteljék az üzemanyagot, hogy bebizonyosodhasson, hogy a technológia alkalmazható a versenyeken.

„A Forma-1 régóta platformként szolgál a következő generációs fejlesztések autóiparban való bevezetésére” – mondta Ross Brawn, az F1 motorsport igazgatója. „Örömünkre szolgál a lendület a fenntartható üzemanyagok kapcsán, mely tökéletesen illeszkedik a tervünkhöz, hogy 2030-ra a sport nettó nulla széndioxid-kibocsátású legyen.”

„A legfontosabb prioritásunk fenntarthatósági szempontból most egy olyan ütemterv elkészítése a hibrid motor számára, amely csökkenti a károsanyag-kibocsátást és valós haszonnal jár a közúti autók számára is.”

„Úgy gondoljuk, hogy erre lehetőségünk van egy új generációs motorral, amely ötvözi a hibrid technológiát és a fenntartható üzemanyagokat.”

„A biohulladékból előállított, fenntartható üzemanyag kifejlesztésével, amely használható a Forma-1-ben, új lépést teszünk előre” – mondta az FIA elnöke, Jean Todt. „A világ vezető energetikai vállalatainak támogatásával kombinálhatjuk a legjobb technológiai- és környezeti teljesítményt.”

„Az FIA felelősséget vállal azért, hogy az autósportot és a mobilitást az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőbe felé irányítsa, hogy csökkentse tevékenységeink környezeti hatásait és hozzájáruljon egy zöldebb bolygó kialakításához.”

A fenntartható Forma-1 kapcsán egy nagyszerű videó is született, a 2020-as mezőny szereplőivel: