back to top
KezdőlapRallyA Toyota felkészült a Horvát Ralira

A Toyota felkészült a Horvát Ralira

-

Mindkét bajnoki értékelés első helyén érkezik a Toyota a Horvát Ralira. Kalle Rovanperä a valaha volt legfiatalabb listavezető a WRC-ben, Ogier és Evans nyolc pont hátránnyal állnak a harmadik és negyedik helyen.

- Hirdetés -

A horvátországi versenyen sima és töredezett aszfalt váltja majd egymást, a tempó tekintetében pedig a szűk, technikásabb és a gyorsabb szakaszok közt kell gyorsan váltaniuk a párosoknak. A Toyota három élversenyzője mellé most is csatlakozik a japán Takamoto Katsuta, aki mindkét előző versenyen a hatodik helyen ért célba.

- Hirdetés -

„Érdekes lesz első alkalommal Horvátországba látogatni a WRC-vel, ez egy gyors aszfalt-ralinak ígérkezik. Az aszfalt jellemzően érdes felületű, de tudjuk, hogy néhány helyen elég csúszós lesz, ami nagy kihívást jelent majd a versenyzőinknek. A Yaris WRC gyors aszfalton, ezt láttuk is Monzában vagy legutóbb a Monte Carlo Ralin. Ez azonban nem vehetjük biztosra, ezért keményen kell dolgoznunk a sikerért. Hat napot teszteltünk Horvátországban, ahol próbáltunk olyan szakaszokon menni, amilyenek majd a versenyen várnak minket. Természetesen ismerjük annyira az autót, hogy nagy változtatásokat nem tudunk tenni a beállításokban, így arra koncentrálunk, hogy az új Pirelli gumikból a lehető legtöbbet hozzuk ki” – summázta a csapat várakozásait a csapatvezető Jari-Matti Latvala.

- Hirdetés -
Toyota WRC
A Horvát Rali gyorsasági szakaszai

Új verseny lesz a naptárban, és én még mindig nagyon izgatott vagyok amikor a új dolgokat fedezhetek fel a raliban” – mondta Sebastien Ogier. „Rég volt már, amikor hasonló aszfaltos versenyünk volt, és a Yaris mindig nagyon jó ezen a talajon. Biztos vagyok benne, hogy jól érezzük majd magunkat. Az eddigi tapasztalataim alapján elég nehéz pályák várnak ránk, néhol szűk és piszkos részekkel, ezért biztos vagyok benne, hogy akciódús verseny lesz. A teszt fontos volt, mert idén új gumikkal megyünk, és most használjuk először a slickeket száraz aszfalton. Sokat teszteltem, többféle gumit kipróbáltam, hogy a versenyen a legjobbat tudjam majd választani.

Toyota WRC
Sébastien Ogier / Julien Ingrassia

Elfyn Evans is azzal kezdte a várakozásait, hogy az új futam ugrás lesz az ismeretlenbe. „A videók alapján próbáltunk minél több információt begyűjteni a pályákról, de ez nem helyettesíti azt, amikor ott leszünk a pályabejáráson. Vegyesek lesznek a gyorsaságik, széles gyors szakaszok és szűk, dobálós részek, sok levágással váltják majd egymást. Úgy tűnik szükség lesz az alkalmazkodóképességünkre. Nincs túl sok tapasztalatunk az autóval száraz aszfalton, és az új Pirellikkel sem, ezért a teszten elég sok beállítást kipróbáltunk. Összességében az első pillanattól kezdve jól éreztük magunkat az autóban.”

Toyota WRC
Elfyn Evans / Scott Martin

Nagyon boldog vagyok, hogy így indult a szezon, és remélem maradunk ezen az úton. Nincs rajtam nyomás mert vezetem a bajnokságot, mert ez még csak két verseny volt, és hosszú még a bajnokság. Az biztos, hogy jó ebben a pozícióban lenni, de keményen kell dolgoznunk, hogy versenyben maradjunk. Izgatott vagyok a Horvát Rali előtt, mert ez lesz az első igazi aszfaltos versenyem a Yarisszal, eddig csak havas futamunk volt Monzában és Monte-Carloban. Nagyon remélem, hogy száraz időnk lesz, mint amilyen a teszten is volt. A pályák nagyon tetszenek, de ha esni fog, akkor azt hiszem elég saras lesz az aszfalt, ami megnehezíti a versenyt” – foglalta össze Kalle Rovanperä.

Toyota WRC
Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen
- Hirdetés -

Hírlevél

- Hirdetés -