back to top
KezdőlapFormula 1Chandhokot nem engedték be egy étterembe, elmondta miért...

Chandhokot nem engedték be egy étterembe, elmondta miért…

-

A Forma-1 tavaly indította el a #WeRaceAsOne kezdeményezést a rasszizmus és az egyenlőtlenségek elleni küzdelem érdekében. Karun Chandhok szerint azonban időbe telik, amíg a sportág valóban diverzzé válik.

Például Chandhok bőrszíne miatt nemrégiben megtagadták, hogy belépjen egy étterembe.

A korábbi versenyzőből lett televíziós szakértő, az indiai szerint a Forma-1-nek is nagyobb figyelmet kell fordítania a rasszizmus elleni tevékenységekre, bár már eddig is „lenyűgöző” lépéseket tettek a probléma kezelése érdekében.

Chandhok 2010 és 2011 között versenyzett a Forma-1-ben a HRT és a Team Lotus (később Caterham) csapatával. Ma már elismert kommentátor, és a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton mellett egyike azon kevés nem fehér figurának, akiket a paddockban látni lehet.

Chandhok a PTI-nek (Press Trust of India) az Egyesült Királyságból nyilatkozott, miután egy étteremben szerzett tapasztalatairól írt a közösségi médiában. Elmondása szerint nem fog a múlton rágódni, hanem arra összpontosít, hogy hozzájáruljon a sportág sokszínűbbé tételéhez, beleértve azt is, hogy több indiai legyen jelen a sportban.

Azt nem árulta el, hogy melyik országban történt az eset.

„Nem igazán szeretnék a múltról (az incidensről) beszélni – a lényeg, hogy a jövőről beszéljünk. Meg kell értenünk és meg kell tanulnunk, hogy miért nem tudott több nem fehér bőrű ember bekapcsolódni a sportba, és a Forma-1-en, valamint Lewis a Hamilton Bizottságán keresztül nagyon fontos kutatásokat végeznek ennek megértése érdekében” – mondta Chandhok.

„A Forma-1 jelenleg valóban felkarolta a sportágon belül a sokszínűség fokozásának ügyét.”

„Történelmileg ez egy olyan sport, ahol az érintettek több mint 90%-a fehér, ezért a kevés kisebbségi etnikai háttérrel rendelkező emberek egyikeként nagyon ösztönzőnek tartom, hogy az F1, mint sportág és a csapatok, mint résztvevők lépéseket tesznek az egyensúly megváltoztatása érdekében” – mondta Chandhok, az eddigi két indiai Forma-1-es pilóta egyike.

A Forma-1 azután kezdett el nagyobb hajlandóságot mutatni a rasszizmus elleni küzdelem kapcsán, hogy Hamilton jelezte, szerinte a sportág nem tesz eleget az ügy érdekében.

Hamilton, aki az egyetlen fekete versenyző a rajtrácson, a rasszizmus ellenes ügyek élharcosa lett a sportágában. Azt is fájlalta, hogy néhány versenyzőtársa nem támogatja az olyan gesztusokat, mint például a féltérdre ereszkedés.

„Bár a versenyzők természetesen a legnépszeerűbbek, és Lewis nagyon hangosan beszélt a témáról, a valóság az, hogy a versenyzők csak egy kis létszámot jelentenek a mérnökökhöz, a szerelőkhöz, a kereskedelmi és marketinges emberekhez, a televíziós szakértőkhöz és újságírókhoz, a marsallokhoz és a hivatalos személyekhez, stb. képest, akik a sportágat alkotják” – mondta Chandhok.

„Személy szerint természetesen szeretném, ha több indiai kapna lehetőséget a sportban, hogy ezek közül bármelyik szerepkörben dolgozzanak.”

Időbe telik, amíg a sport igazán sokszínűvé válik

„Reálisnak kell lennünk, és fel kell ismernünk, hogy ez egy hosszú távú, generációs program. Nem térdelhetünk, és nem adhatunk munkát az embereknek csak jelképesen, vagy csak úgy, mintha csak ki akarnánk pipálni egy teendőt.”

„Egy olyan meritokratikus folyamatot kell létrehozni, amely kiváltképp a különböző hátterű gyerekeket célozza meg, hogy megtanítsuk nekik, hogy a Forma-1 és az autóversenyzés menő és érdekes, és így inspirálva érezzék magukat arra, hogy egy nap ebben a szakmában dolgozzanak.”