back to top
KezdőlapFormula 1Aston Martin: A hajlékony hátsó szárny akár fél másodpercet is jelenthet

Aston Martin: A hajlékony hátsó szárny akár fél másodpercet is jelenthet

-

Egészen a Spanyol Nagydíj óta az összes technikailag érdeklődő szem a Red Bull hátsó szárnyára szegeződik. A Mercedes szerint osztrák riválisa túl hajlékony szárnyat használ, amit jelentett is az FIA-nak. Amennyiben ez bebizonyosodik az nagyban befolyásolhatja Max Verstappen bajnoki esélyeit.

Az FIA új, szigorúbb tesztet írt ki a Francia Nagydíjra. Aki azt gondolja, hogy ez csak egy részletkérdés, az téved. Ha a Red Bullnak (és számos más csapatnak) módosítania kell a hátsó szárnyat, hogy csökkentsék annak hajlékonyságát, az időveszteség óriási is lehet.

„Úgy gondolom, hogy az „low rake” típusú autók esetében ez körönként átlagosan néhány tizedes különbséget jelent. Vannak azonban olyan pályák, ahol egyáltalán nem használ, míg máshol akár fél másodpercet is jelenthet.” – mondta Otmar Szafnauer, az Aston Martin csapatfőnöke a Motorsport.com-nak.

A Red Bull és mások számára azonban a kár még nagyobb lehet. Mivel ők a „high rake” koncepciót használják, a hátsó szárny olyan helyzetben van, ahol természetesen nagyobb leszorítóerőt termel, így a hajlékony hátsó szárny hatása is nagyobb.

Forrásgpblog.com