back to top
KezdőlapFormula 1Leclerc: Hamilton egy leszakadt faág miatt tudott megelőzni

Leclerc: Hamilton egy leszakadt faág miatt tudott megelőzni

-

Charles Leclerc felfedte, hogy a vasárnapi Azeri Nagydíjon azért veszítette el az első helyét Lewis Hamiltonnal szemben, mert a 15-ös kanyarban ki kellett kerülnie egy pályára kerülő faágat.

A Ferrari monacói versenyzője az élen tudta tölteni az első két kört a Baku Street Circuiten, miután Monacó után Bakuban megszerezte zsinórban a második pole pozícióját. Azonban a harmadik kör kezdetén a hétszeres világbajnok pilóta játszi könnyedséggel előzte meg őt a Mercedesével a célegyenesben.

Hamilton a harmadik, viszonylag gyors szektorban tudott sokat hozni Leclercen, aminek köszönhetően a szélárnyék hatás is elég volt a monacói fiatal megelőzéséhez. A kétszeres Forma-1-es futamgyőztes Leclerct a következő öt körben a két Red Bull is meg tudta előzni Max Verstappen Sergio Pérez sorrendben, ami miatt a kiállásokat már csak a negyedik helyről várhatta.

Azonban már kilenc rajtelsőségnél járó monacói felfedte, hogy egy pályaára kerülő faág miatt kellett átvágnia a 15-ös kanyart a verseny második körében, majd elvette a gázt egy pillanatra, hogy az átvágással ne szerezzen túl nagy előnyt a többi versenytársával szemben.

„A dolgok kezdtek normalizálódni a rajtot követően,” – mondta Leclerc. „Azonban ezt követően a pályaára került valami, amit a televíziós közvetítésben is lehetett látni. Ez a valami egy faág volt, ami a 15-ös kanyar felett lévő fáról esett be pont az ideális ívre. Emiatt jelentős időt veszítettem.

„Levágtam a pályát és megijedtem, hogy ezzel időt nyertem Lewisszal szemben, ezért lassítottam is egy keveset. Ezért tudott ilyen könnyen megelőzni a célegyenesben. Ezt követően pedig a káros légáramlatok is hátráltattak, ami miatt Max (Verstappen) és Sergio (Pérez) is meg tudott előzni a DRS használatával.

„Nehéz volt tartani a pozíciómat, mert a körülöttem levő autók versenytempója sokkal jobb volt, mint az enyém.”

A Ferrari viszonylag korán kihozta Leclerct friss kerekekért, ami miatt pozíciót bukott Pierre Gaslyval szemben. Később pedig az Aston Martin első dobogóját megszerző Sebastian Vettel is átugrotta őt az első biztonsági autós újraindítást követően.

A monacói pilóta végül a negyedik helyen fejezte be a versenyt, nem sokkal lemaradva a harmadik helyet megszerző Gaslytól.