back to top
KezdőlapETRCA kamion Eb 100%-ban a TotalEnergies fenntartható üzemanyagára áll át

A kamion Eb 100%-ban a TotalEnergies fenntartható üzemanyagára áll át

-

A Hungaroringen kezdődik a hétvégén a 2021-es FIA kamion Európa-bajnokság, amely egy fontos mérföldkő lesz a sportág történelmében. 15 versenykamion feszül majd egymásnak, de először származik majd az üzemanyaguk teljes mértékben megújuló forrásokból, miután három évre szerződött az FIA és a TotalEnergies.

A bajnokság promótere, az Európai Kamionverseny Szövetség (ETRA) közreműködésével az FIA Kamionverseny Bizottság 2019 óta egy fenntarthatósági terven dolgozik, hogy fokozatosan környezetbarát energiaforrásokat vezessen be a kamionversenyzésben, és rövid távú célként a bioüzemanyag bevezetését tűzte ki.

A hivatalos pályázati eljárást és az FIA Motorsport Világtanácsának jóváhagyását követően az FIA ETRC 2021-re 100%-ban fenntartható üzemanyagra, a TotalEnergies által szállított HVO100 biodízelre áll át, ezzel az első olyan FIA által szabályozott versenysorozat lesz, akik ezt meglépték.

A változás tükrözi az FIA ETRC azon törekvését, hogy a közúti áruszállítási ágazatban a fenntartható technológiák vezető platformjává váljon, ugyanakkor a kamionversenyzés releváns kutatási és fejlesztési felületévé váljon a gyártóknak.

A HVO a Hydrotreated Vegetable Oil (hidrogénezett növényi olaj) rövidítése, amely100%-ban megújuló nyersanyagokból készült, fosszilis anyagoktól mentes prémium dízeltermék, és nem bocsát ki káros szén-dioxidot a légkörbe. Növényi olajok és állati zsírok hidrogénezésével állítják elő, és az eredmény egy olyan prémium minőségű üzemanyag, amelynek kémiai szerkezete közel azonos a hagyományos dízelolajéval, és így bármilyen módosítás nélkül használható hagyományos belsőégésű motorban. A TotalEnergies a HVO100 biodízelt teljesen megújuló forrásból állítja elő.

Magas cetánszámának köszönhetően a HVO pozitív hatással van a teljesítményre a hagyományos dízelüzemanyaghoz képest. Ezenkívül csökkenti a kipufogógáz-kibocsátást és az égési zajt, valamint jobb hidegindítási teljesítményt ér el, így a termék jól megfelel a tehergépkocsival szállítmányozó ipar követelményeinek.

A HVO megfelel az Advanced Sustainable (AS) üzemanyag kritériumoknak, mely szerint az üzemanyagnak a kúttól a kerékig tartó teljes ciklusban legalább 65%-os üvegházhatású gázkibocsátás-megtakarítást kell elérnie, és megfelel az Európai Unió megújuló energiaforrásokról szóló II. irányelvének (RED II).

A HVO100 bevezetése a kamion Európa-bajnokságon része az FIA hosszú távú stratégiájának, amely a fenntartható energiaforrások bevezetésére irányul a motorsport-szakágak teljes portfóliójában, és így példát mutat a CO2-kibocsátás csökkentésének megközelítésében az új technológiák fejlesztésének és népszerűsítésének vezető szerepével a versenyeken.

A motorsport környezetvédelemhez való pozitív hozzájárulása az FIA #PurposeDriven mozgalmának négy pillérének egyike, a másik három pedig az olyan területekhez való hozzájárulás, mint az egészség és biztonság, a sokszínűség és befogadás, valamint a közösségi szerepvállalás és fejlesztés.

Georg Fuchs, az ETRA ügyvezető igazgatója így nyilatkozott:

„A HVO bevezetése jelentős lépés a fenntarthatóbb jövő felé vezető úton. Szeretnénk sorozatunkat arra használni, hogy a változást ösztönözzük, és vezető megközelítést alkalmazzunk a különböző technikai fejlesztések befogadására, hogy csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsátását a versenypályán.”

Manuel Vidal, az FIA Kamionverseny Bizottságának elnöke hozzátette:

„A fenntartható energiák bevezetése az autósportban az FIA egyik legfontosabb stratégiai célkitűzése az elkövetkező évekre. Fontos, hogy meghatározzuk, hogy ezek melyik formája a legmegfelelőbb megoldás az egyes versenyeink számára. Ezért örülünk, hogy az FIA ETRC a HVO100 biodízelre való átállással utat mutat. A kamionos-szállító ipar szempontjából való relevanciája révén ez tükrözi a versenyről a közútra irányuló megközelítésünket, és bizonyítja, hogy a motorsport lehet egy nagyobb célt szolgáló laboratórium.”

Pierre-Gautier Caloni, VP TotalEnergies Compétition, végezetül így zárt:

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az FIA minket választott ki, hogy a következő három évben mi legyünk a HVO100, a 100%-ban megújuló üzemanyag kizárólagos beszállítója a kamion Európa-bajnokság számára. Osztjuk az FIA és az ETRA törekvéseit a fenntartható jövő felé vezető úton, és ez összhangban áll a TotalEnergies tervével, amelynek célja, hogy 2050-re a társadalommal együtt elérje a nettó nulla károsanyag-kibocsátást a globális üzleti világban. A TotalEnergiesnél a versenypályát valódi laboratóriumként használjuk a fenntartható mobilitás jövőjének fejlesztésére, és a FIA ETRC egyértelműen ennek a bemutató terepe.”