back to top
KezdőlapFormula 1Ecclestone kiakadt Hamilton lovaggá ütésén

Ecclestone kiakadt Hamilton lovaggá ütésén

-

Bernie Ecclestone megkérdőjelezte, hogy a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton valóban megérdemli-e a lovagi címet. Szerdán, alig néhány nappal azután, hogy Abu Dhabiban csak kis híján maradt le a rekordot jelentő nyolcadik világbajnoki címről, a Mercedes pilótáját Károly herceg hivatalosan is lovaggá ütötte a Windsori kastélyban tartott hagyományos kardos ceremónia keretében. A 91 éves Ecclestone, az F1 korábbi ura az n-tv német csatornának nyilatkozott:

„Csak olyan embereket szabadna lovaggá ütni, akik valóban tettek valamit az országért. Nem hiszem, hogy sokakat, akiket most lovaggá ütnek, valóban megérdemelnék. Mindannyian sok pénzt keresnek, és adományoznak valamennyit jótékonysági célokra, de nem tettek semmi rendkívülit az országért.”

Ecclestone Hamilton Mercedes-főnökére, Toto Wolffra is kiakadt a viselkedése miattt, miután a Red Bull-os Max Verstappen Abu Dhabiban megnyerte a világbajnokságot. Így folytatta a brit:

„Nyilvánvalóan a csapat többi tagja is dühös volt, de ő volt az egyetlen, aki ezt kimutatta. Ha a Mercedes nem is nyerte volna meg a bajnokságot, legalább színészkedésért Oscar-díjat kellene kapnia.”

Dr. Helmut Marko, a Red Bull részéről is élesen bírálta a Mercedes fenyegetését, hogy megfellebbezi Verstappen bajnoki címét. Szerinte a nagy Niki Lauda, Wolff segítője a Mercedesnél volt az, aki kitalálta a szlogent a Forma-1 új hozzáállására, hogy a versenyek alatt döntéseket hozzanak. Így fogalmazott Marko:

„Engedjétek versenyezni őket, mondta mindig Niki. Túl korán halt meg sajnos. A sportról alkotott felfogásunk alapján mi pedig soha nem tennénk ilyet.”

A Mercedes azonban a csütörtöki határidő előtt ejtette a fellebbezést, de a korábbi F1 versenyző, Christian Danner szerint a reputációs kár már megtörtént:

„Először is, nem lettek világbajnokok (egyéniben). Most pedig úgy néznek ki, mint a rossz vesztesek.”