back to top
KezdőlapFormula 1Mit léphetne a Mercedes, HA Hamilton váratlanul visszavonulna?

Mit léphetne a Mercedes, HA Hamilton váratlanul visszavonulna?

-

Az Abu Dhabi Nagydíjra pontegyenlőséggel érkezett a bajnoki címért küzdő két fél: Lewis Hamilton és Max Verstappen.

Szombaton még utóbbinak állt a zászló, mivel megszerezte a pole pozíciót. A versenyen aztán Hamilton rögtön átvette a vezetést és nagyon úgy tűnt, hogy nem lehet elvenni tőle a győzelmet, és ezzel együtt a bajnoki címet sem. Végül aztán Nicholas Latifi balesete minden előzetes forgatókönyvet felülírt. Az utolsó körben Verstappen visszaszerezte a vezetést, megnyerte a versenyt és ő lett 2021 világbajnoka.

A Mercedes a konstruktőri bajnoki címet megnyerte ugyan, de nem törődött bele Hamilton egyéni vereségébe. Az így továbbra is „csak” hétszeres világbajnok Hamilton és csapatfőnöke Toto Wolff hibásnak találták versenybírák döntéseit a verseny végén, és zokon vették, hogy fellebbezésükkel nem jártak sikerrel: a világbajnok idén hivatalosan is Max Verstappen. Wolff és Hamilton az FIA gálára sem voltak hajlandók elmenni.

Ugyan Hamiltonnak van aktív szerződése a Mercedesszel, mégis felmerült annak lehetősége, hogy csalódottságában lehet, hogy visszavonul. Láttunk már ilyet 2016-ban, Nico Rosbergtől, hogy felrúgva szerződését, váratlanul visszavonult, bár tény, hogy ő ezt sikere után tette.
Persze könnyen lehet, hogy ez most csak egyfajta érzelmi zsarolás Wolff részéről, aki nem rég nyilatkozta, hogy reméli, hogy a „kiábrándult Lewis nem vonul vissza”.

Ha netán Hamilton mégis visszavonulót fújna, érdekes last minute pilótakeringő indulhatna el, pedig már mindenkinek fix helye van 2022-re.

Mik, illetve kik lehetnének opciók?

Kézenfekvő megoldásnak tűnne Valtteri Bottast visszahívni. Akkor azonban üresedés lenne az Alfa Romeónál, ahová jó eséllyel visszatérhetne Antonio Giovinazzi, vagy esetleg az F2-es bajnok Oscar Piastri, amennyiben engedi a Renault.
Bár a Bottas lelkesen várja a munkát új csapatával, az Alfa Romeo Racinggel, és egyáltalán nem biztos, hogy hajlandó lenne visszamenni a bajnok csapathoz. De ha nem ő, akkor ki?

Esteban Ocon kezét sokáig fogta a Mercedes, és bár ez nagyjából megszűnt, mikor az Alpine/Renault leigazolta, azért ő is valós opció lehet. Amennyiben pedig Ocon ülne be a Mercedesbe, az Alpine-nál bizonyára helyet kapna a tapasztalt Fernando Alosno mellett a csapat pártfogoltja, Piastri.

A jelenlegi mezőnyből más opciója aligha lehet a Mercedesnek…

Szabad préda azonban a 2019 végén ülés nélkül maradt Nico Hülkenberg, akire korábban már szemet vetett a Mercedes.

És szintén opciók lehetnek a csapat tartalékversenyzői: Stoffel Vandoorne és Nyck de Vries, akik az utóbbi időben a Formula E-ben jeleskedtek.

Te kit ültetnél be George Russell mellé a Mercedesbe, HA Hamilton mégis a távozás mellett döntene? (Bár ezen azért eléggé meglepődnénk.)