back to top
Kezdőlape-MobilityA Maserati 2023-ban beszáll a Formula E-be

A Maserati 2023-ban beszáll a Formula E-be

-

Újabb márkával bővül a Formula E mezőnye miután a Maserati bejelentette, csapatot indítanak, már 2023-től.

A Stellantis (Fiat-Chrysler-Peugeot) ugyan már egy márkával (DS Automobiles) ott van az elektromos sorozatban, de a The Race információi szerint hamarosan ez bővül majd.

Egyelőre nem két teljes értékű márkáról lenne szó, a Maserati csupán a csapatot üzemeltetné, és a DS-től kapnának hajtásláncot. Ezzel az Audi által üresen hagyott 12. csapat helyét töltenék be a Formula E rajtrácsán.

A francia gyártónak jelenleg egy partnere van, a Techeetah, akik jelenleg anyagi gondokkal küzdenek, tehát nem biztos a folytatás. Ezzel gyakorlatilag bebiztosították magukat, hogy továbbra is lesz gyári támogatású csapatuk a jövőben, nem kell egy új csapatnak megadniuk ezt.

Ha a Maserati hajtásláncot is szeretne gyártani saját csapatának, azt legkorábban 2025-ben teheti majd meg, amikor a Gen3 autók ráncfelvarráson esnek majd át.

Ők lesznek az első olasz gyártó, akik csatlakoznak a sorozathoz. Előtte csak egy csapat, a rövid életű Trulli alakulat képviselte az országot.

A vezérigazgató Davide Grasso így nyilatkozott a bejelentést követően:

„Szenvedély és újító szellem vezérel minket, ilyen a természetünk. Hosszú történetünk van a versenyzésben, és készen állunk arra, hogy a jövő teljesítményében is vezető szerepet vállaljunk.”

Juan Manuel Fangio, Maserati 250F, F1
Fangio ötödik címe felé halad, a hírhedt Maserati 250F-fel – Fotó: Maserati Spa

A Maserati az első márka a két stuttgarti gyár (Mercedes és Porsche) 2017-es csatlakozása óta. Egy évvel később ugyan a Nissan átvette a Renault projektjét, de ott csak átalakulásról van szó.

Azóta azonban megfordult a trend, és a tavalyi év végén az Audi és a BMW is elköszönt, a Mercedes pedig már csak egy évre maradt.

ForrásThe Race