back to top
KezdőlapFormula 1Az Aston Martin a Mercedes után most a Ferrarit másolja?

Az Aston Martin a Mercedes után most a Ferrarit másolja?

-

Lehet, hogy csak egy készül el belőle, de jelentősen átalakított autóval érkezhet az Aston Martin a Spanyol Nagydíjra, amely a hírek szerint a Ferrari F1-75-ös megoldásait is felvonultathatja.

A Spanyol Nagydíj rendszerint az évnek az a versenye, amelyen a csapatok bevetik első nagyobb fejlesztési csomagjukat. Nagy valószínűséggel az Aston Martin is így tesz, és az AMR22-es egyfajta B-verzióját küldi pályára Barcelonában, amelyet lehet, hogy csak az egyik versenyző kap meg. Egyelőre nem világos, hogy pontosan milyen mértékben, de a hírek szerint az új autó szemre is jelentősen eltér majd az elődjétől.

Sebastian Vettelnek és Lance Strollnak nem volt könnyű dolga az eddig öt verseny során (a németnek csak három, miután az első két futamot koronavírus-fertőzés miatt kihagyta), hiszen az Aston Martin idei autója nemcsak jócskán túlsúlyos lett, de a pattogás is extrém mértékben sújtotta. Utóbbi a Miami Nagydíjon mérséklődött – noha a csapat sem igazán értette, hogy mitől –, de ez korántsem jelenti azt, hogy Barcelonában is ez lesz a helyzet.

De csak a régi autó esetében, ugyanis az Auto Motor und Sport és a The-Race.com is arról számolt be, hogy a silverstone-i istálló jelentős fejlesztésekkel érkezhet a katalán pályára, amelyet jó esetben az egyik pilóta kaphat. Új padlólemez szinte biztosan érkezik az AMR22-eshez, és pletykák szerint az oldalszekrényeket is teljesen átdolgozta a csapat. 

Michael Schmidt, az AMuS újságírója azt is tudni véli, hogy a Ferrari megoldását próbálták lemásolni (nem ez lenne az első eset, hogy egy topcsapatot másolnak) az oldalszekrényekkel és az autó hátsó részével, amely az F1-75-öséhez hasonlóan szűk kialakítást kaphat. Noha hozzáteszi, az alkatrészek gyártási ideje miatt az is elképzelhető, hogy csak Monacóban vetik be az új autót, illetve az is, hogy Barcelonában csak az egyik pilóta kapja meg azt.

„Első ránézésre a kocsi jelentősen el fog térni az elődjétől, és immunisnak kellene lennie a pattogásra” – mondta Schmidt.

Sebastian Vettel Miami Nagydíjon tett nyilatkozata ugyanakkor arra enged következtetni, hogy az istálló nem tekint megváltásként az új fejlesztésekre, és hosszabb távon számít javulásra. „Barcelonában nagy fejlesztési csomag érkezik, de tudjuk, hogy teljesítmény szempontjából ez még nem jelent komoly előrelépést, úgyhogy meglátjuk. Mindenesetre már várom az újításokat” – tekintett előre a négyszeres világbajnok.