back to top
KezdőlapFormula 1A Ferrarinak sikerült hatástalanítania a Red Bull egyik fegyverét

A Ferrarinak sikerült hatástalanítania a Red Bull egyik fegyverét

-

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke az Osztrák Nagydíj után elárulta, hogy mely területen sikerült eltüntetniük a korábban meglévő lemaradásukat a Red Bull-lal szemben.

Miként a pályán, úgy azon kívül is folyamatosan folyik a harc a Red Bull és a Ferrari között, ahogy mindkét istálló próbálja a lehető leghatékonyabban fejleszteni az idei autóját. A kulcsszó pedig a hatékonyság, hiszen a költségplafon miatt minden egyes elköltött dollárnak jó helyre kell mennie.

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke az Osztrák Nagydíj után elárulta, az új fejlesztésű hátsó szárnyukkal sikerült ezt véghezvinniük, és jelentős előrelépést ért el az először a Kanadai Nagydíjon bevetett elemmel. Így azok után, hogy a szezon elején még egyértelműen hátrányban voltak a Red Bullokkal szemben az egyenesekben és a gyors kanyarokban (miközben a lassú és középgyors fordulókban ők bizonyultak jobbnak), Ausztriában már ezen a téren is felvették a versenyt a fő riválissal.

„Kétségtelenül hátrányban voltunk a Red Bull-lal szemben az egyenesbeli tempó terén, különösen a DRS-zónákban, de sokat dolgoztunk a DRS hatékonyságán, és az új hátsó szárnnyal – amit először Charles autóján vetettünk be Kanadában, majd a Brit Nagydíjtól mindkét autón rajta van – szerintem csökkentettük a sebességbeli lemaradásunkat. Még mindig van egy kis előnyük, de már csak nagyon kicsi, vagy elhanyagolható” – nyilatkozta Binotto.

A Ferrari ezzel a hatékonyabb szárnnyal azt érte el, hogy nem kellett feláldoznia a lassabb kanyarokban tapasztalt erősségeit (miként egy sima, alacsonyabb leszorítóerős szárnnnyal tették volna) ahhoz, hogy gyorsabbá váljon az egyenesekben.

Eközben természetesen a Red Bull is javított az autóján, Binotto szerint így mostanra tulajdonképpen minden területen nagyon közel került egymáshoz a két csapat.

„Azokban a kanyarokban, amelyekben a motorerő jelenti a limitáló tényezőt, nagyon közel vagyunk egymáshoz, így azokban a kanyarokban teremthetjük meg a különbséget, amelyeket a tapadás határoz meg. Ausztriában nemcsak az autónk miatt voltunk gyorsak, hanem amiatt is, mert a két versenyzőnknek fantasztikus hétvégéje volt az autó egyensúlyának, beállításának, a gumik megértésének és kezelésének, valamint a vezetésnek a szempontjából.”

Claudio Albertini, a Ferrari versenyüzemeltetési menedzsere a hátsó szárnnyal kapcsolatban még elmondta, hogy azt „az átlagos leszorítóerőt követelő pályákra” fejlesztették ki, és megtartották azt a leszorítóerő-szintet, amelyet például Ausztráiában vagy Miamiban alkalmaztak, miközben hatékonyabbá tették a kocsit.

A szakember kitért arra is, hogy ezzel a fejlesztéssel a Red Bull erősségeire reagáltak-e, vagy maguktól is tervezték volna bevetni az új szárnyat: „A fejlesztések során az ember gyakran a versenyzés közben ismer fel dolgokat. Látja, hogy miként viszonyul a többi csapathoz és miben fejlődhet. Például láttuk, hogy a csúcssebesség egy olyan terület, amelyen fejlődhetünk, és javítottunk a hatékonyságon erre a szezonra.”

ForrásAutosport