back to top
KezdőlapFormula 1Wolff kitálalt: A Red Bull csalhat és jogtalan előnyre tehetett szert

Wolff kitálalt: A Red Bull csalhat és jogtalan előnyre tehetett szert

-

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff szerint most már nem számít titoknak, hogy a Forma-1 10 csapata közül az egyik „masszívan túllépte” a költségsapka által előírt maximum pénzösszeget 2021-ben.

A Forma-1-es paddockban futótűzként terjedt az a hír, miszerint a Red Bull és az Aston Martin túlköltekezett a tavalyi évben. A Mercedes csapatfőnöke pedig nem tartotta vissza az ezzel kapcsolatos gondolatait.

A Bikák első embere, Christian Horner azonnal cáfolta a pletykákat, mondván legjobb tudomása szerint nem lépték túl az FIA által megszabott 145 milliós limitet. Wolff ezt követően tálalt ki és tárta fel a média előtt, mit is tud a dologról.

„Vicces, hogy Christian (Horner – a szerző) ezeket a dolgokat állítja, mert már hónapok óta vizsgálat folyik ellenük” – árulta el az osztrák szakember Szingapúrban. – Talán ez azért eshetett meg vele, mert még nem beszélt a pénzügyi igazgatójukkal.”

„Az FIA emberei az összes csapatot szorgalmasan megfigyelték és monitorozták a költekezéseinket. Jelen pillanatban az a helyzet, hogy az egyik csapat súlyos mértékben megszegte a költségsapka által előírt limitet és emiatt vizsgálatot is indítottak ezen istálló ellen. Ez most már egy nyílt titoknak számít a paddockon belül.”

Wolff azt is hozzátette, hogy ezt a szabályszegést nem szabad a szőnyeg alá söpörni, mert állítása szerint a költségsapka miatt nem voltak képesek fejleszteni az autójukat, ráadásul még néhány dolgozójuktól is el kellett búcsúzniuk, hogy beleférjenek a limitbe.

„Ez egy óriási megszorítás” – folytatta Wolff, aki szerint a csapat mindent megtett a szabályok betartása érdekében. – Használt alkatrészekkel megyünk, nem kényünk-kedvünk szerint fejleszthetjük az autónkat, ráadásul még 40 emberünket el is kellett bocsájtanunk. Rendkívül nehéz úgy alakítani a dolgokat, hogy beleférjünk a költségvetésbe.”

A Mercedes csapafőnöke végül azt is hozzátette, hogy ha a Red Bull tényleg jelentősen többet költött a 145 millió dollárhoz képest, akkor „azzal akár 3 évre való előnyt is szerezhettek” és szerinte „a könnyített karosszériájuk idei homologizálása is kihatással lehet majd a 2023-as bajnokságra”.